Na hlavný obsah

Prezidentka: Vznik ČSR bol mimoriadnym míľnikom našej histórie

Ocenila, že si výročie pripomíname aj ako štátny sviatok.

Prezidentka: Vznik ČSR bol mimoriadnym míľnikom našej histórie
Na snímke prezidentka SR Zuzana Čaputová počas kladenia venca k pamätníku Milana Rastislava Štefánika na spomienkovej slávnosti pri príležitosti 103. výročia vzniku ČSR. Foto: TASR

Vznik prvej Československej republiky (ČSR) si ako dôležitý deň našej histórie pripomenula aj prezidentka SR Zuzana Čaputová. Poukázala na to, že nebyť Československa, neexistovalo by pravdepodobne ani Slovensko.

Prezidentka vo štvrtok (28. 10.) pri príležitosti 103. výročia položila vence k pamätníkom Milana Rastislava Štefánika a Tomáša Garrigue Masaryka.

„Vznik Československej republiky v októbri 1918 je jednou z najvýznamnejších udalostí našich moderných dejín. Bol výsledkom synergie viacerých výnimočných osobností, najmä však Tomáša Garriguea Masaryka a Milana Rastislava Štefánika,“ povedala hlava štátu. Ocenila, že si výročie pripomíname už aj ako štátny sviatok.

„Aj keď sa naše cesty po niekoľkých desaťročiach pokojne rozišli, obe naše, dnes samostatné, republiky si spoločne pripomínajú 28. október ako mimoriadny míľnik našej histórie. Česká republika je pre väčšinu Slovákov najbližší štát nielen geograficky, ale najmä ľudsky,“ napísala v liste českému prezidentovi Milošovi Zemanovi.

Vzťahy Slovenska a Česka sú podľa prezidentky dlhodobým dôkazom toho, aké dôležité je vedieť sa zomknúť a spolupracovať v zložitých časoch.

„Prvej republike vďačíme za to, že naše jazykové a kultúrne bohatstvo je automaticky širšie a pestrejšie aj o hodnoty z druhej strany rieky Moravy. Z tejto unikátnej blízkosti čerpáme aj dnes,“ ocenila prezidentka.

Slovensko si 28. október pripomína ako štátny sviatok Deň vzniku samostatného Československého štátu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko