Na hlavný obsah

Prezidentka vymenovala Mariána Trenčana za podpredsedu NSS SR

Bol jediným kandidátom na funkciu.

Prezidentka vymenovala Mariána Trenčana za podpredsedu NSS SR
Na snímke vľavo novovymenovaný podpredseda Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR Marián Trenčan, vpravo prezidentka SR Zuzana Čaputová. Foto: TASR

Prezidentka Zuzana Čaputová v utorok (12. 10.) vymenovala na návrh Súdnej rady SR sudcu Mariána Trenčana do funkcie podpredsedu Najvyššieho správneho súdu (NSS) SR. Vo svojom príhovore v Prezidentskom paláci uviedla, že ide o ďalší krok, vďaka ktorému môže v SR plnohodnotne pôsobiť inštitúcia, ktorú širšia verejnosť vníma ako malý ústavný súd.

Na hlasovaní súdnej rady Trenčana zvolili jednohlasne ešte minulý mesiac na svojom 13. zasadnutí. Bol jediným kandidátom, ktorý sa o funkciu uchádzal.

„Máte ojedinelú príležitosť spolupodieľať sa na vedení súdu, ktorý je bez akejkoľvek záťaže z minulosti, a máte aj jedinečnú príležitosť podieľať sa na budovaní ustanovizne, ktorá nadviaže na najlepšie tradície slovenského súdnictva,“ zdôraznila prezidentka.

Poukázala aj na kompetenciu súdu v disciplinárnych konaniach vo vzťahu k sudcom, prokurátorom a ďalším právnickým profesiám. „Je dlhodobo známe, že táto agenda patrila k problematickým. Je pritom zrejmé, že profesionálne fungujúci mechanizmus spätnej väzby je pre všetky profesie dôležitý, pre profesie reprezentujúce spravodlivosť ešte dôležitejší,“ povedala.

Súčasťou disciplinárnej zodpovednosti je aj téma profesijnej etiky. „Verím, že sa stále viac stane živou a užitočnou súčasťou právnických profesií. Lebo ak hodnotové ukotvenie nebude bázou, z ktorej vyviera ľudské konanie, hrozí, že akokoľvek bude intelektuálne perfektné, môže byť jednoducho nehodnotné, a možno až dokonca naničhodné,“ zdôraznila prezidentka.

Trenčana na post podpredsedu NSS SR navrhol jeho predseda Pavol Naď. „Vymenovaním podpredsedu najvyššieho správneho súdu dostáva naša inštitúcia jasnejšie kontúry. Zároveň sme splnili ďalší záväzok voči občanom a to, že na najvyššom správnom súde sme pripravení zvyšovať dôveryhodnosť súdnictva v očiach verejnosti,“ povedal Naď.

 „Z pozície podpredsedu sa budem snažiť prispieť k tomu, aby bol najvyšší správny súd otvorenou a dôveryhodnou inštitúciou, ktorá bude v rozumnom čase prinášať občanom a firmám zrozumiteľné a odborné rozhodnutia,“ uviedol Trenčan po vymenovaní.

Dodal, že sa „chce usilovať o udržanie atmosféry vzájomného rešpektu, odvahy, pracovitosti a tvorivej diskusie všetkých tých, ktorí sa podieľajú na plnení úloh Najvyššieho správneho súdu SR.“

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko