Na hlavný obsah

Projekt Housing first pomáha ľuďom, ktorým hrozí život na ulici

Pomôcť môže každý, kto arcidiecéznej charite prenajme svoj byt.

Aj Arcidiecézna charita Košice spúšťa pomoc ľuďom, ktorým hrozí, že skončia na ulici. Projekt Housing first zastrešovali v rôznych mestách najmä mimovládne organizácie s podporou samospráv. Charita ľuďom nájde podnájom, s integráciou im pomôže skupina odborníkov.

Helena žije so svojim maloletým synom tri roky v jednom z košických krízových centier. Odišla od manžela, ktorý ju fyzicky aj psychicky týral. Projekt charity tak pomôže aj jej.

„Ja som to veľmi uvítala, pretože ako samoživiteľka si nemôžem dovoliť kúpiť byt. Taktiež prenájmy sú veľmi drahé,“ uviedla.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Okrem Heleny charita nájde podnájom ďalším 13 rodinám alebo jednotlivcom. Platiť budú za energie. Spolupracovať s nimi bude skupina odborníkov.

„Sú tam pracovníci pre bytové otázky a zároveň asistent bývania, ktorý bude napomáhať klientovi pri zabývaní. Sociálni pracovníci budú poskytovať sociálne poradenstvo, hľadanie práce,“ povedala projektová manažérka Arcidiecéznej charity Jana Cárová.

Charita hľadá byty na podnájom na celom východnom Slovensku – okrem Košíc napríklad aj vo Vranove nad Topľou. Rodinám bez domova môže pomôcť každý, kto na tento účel organizácií prenajme byt. Rodiny v bytovej núdzi hľadajú nielen vo svojich útulkoch.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny