Na hlavný obsah

Rakúsko sprísňuje opatrenia, preukázať bezinfekčnosť bude potrebné v práci či na trhoch

Platiť začnú od budúceho mesiaca.

Rakúsko sprísňuje opatrenia, preukázať bezinfekčnosť bude potrebné v práci či na trhoch
Na ilustračnej snímke rakúska vlajka vo Viedni. Foto: TASR/AP

Rakúska vláda schválila sprísnenie protipandemických opatrení, ktoré začne platiť od pondelka (1. 11.). Zamestnanci budú musieť na pracovisku preukazovať svoju bezinfekčnosť a podobná povinnosť bude platiť aj pre návštevníkov adventných trhov, informovala v utorok (26. 10.) rakúska tlač. Niektoré opatrenia sa sprísnia, ak sa zvýši počet hospitalizovaných na jednotkách intenzívnej starostlivosti.

Podľa nových pravidiel zamestnanci, ktorí počas práce prichádzajú do kontaktu s ďalšími osobami, budú musieť preukázať, že sú očkovaní, majú negatívny výsledok testu na koronavírus či sa z neho uzdravili.

Do 14. novembra bude platiť prechodné obdobie, počas ktorého bude možné preukázanie bezinfekčnosti nahradiť nosením respirátora na pracovisku. Na väčšine pracovísk nebude potrebné nosiť rúška.

Preukázať svoju bezinfekčnosť budú musieť aj návštevníci vianočných trhov. Usporiadatelia budú môcť napríklad rozdávať náramky, ktoré označia ľudí, u ktorých usporiadatelia bezinfekčnosť skontrolovali.

Prísnejšie pravidlá budú tiež platiť v alpských baroch, nočných kluboch a ďalších podnikoch, kde sa konzumujú alkoholické nápoje a tancuje sa. Pre vstup do týchto priestorov sa nebude uznávať negatívny antigénový test, ale iba test PCR.

Niektoré pravidlá sa však sprísnia v prípade vyššieho počtu hospitalizovaných pacientov na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Napríklad po prekročení limitu 300 pacientov na JIS prestanú platiť samotesty, pri 400 a viac pacientoch potom aj antigénové testy.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet