Na hlavný obsah

Rektori odmietli reformu vysokých škôl

Podľa nich ministerstvo školstva nemá reálnu víziu.

Rektori odmietli reformu vysokých škôl
Na snímke dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave Eduard Burda. Foto: TASR

Rektori vysokých škôl jednomyseľne požadujú stiahnuť novelu zákona o vysokých školách z legislatívneho procesu. Slovenská rektorská konferencia (SRK) v utorok (25. 10.) uviedla, že novela podľa nich nezodpovedá obsahu ani výsledkom rokovaní kontaktnej skupiny pre novelizáciu vysokoškolskej legislatívy.

Zástupcovia rektorov tvrdia, že ministerstvo školstva skupinu využilo ako „zásterku“ na presadzovanie svojich politických zámerov.

„S takýmto prístupom sa zástupcovia rektorov nevedia stotožniť a ďalej sa stretnutí kontaktnej skupiny nebudú zúčastňovať,“ uviedli vo vyhlásení. Vedenie rezortu školstva podľa nich vedome podsúva verejnosti nepravdivé informácie, a preto stratilo ich dôveru. Z tohto dôvodu oslovia priamo predsedu vlády Eduarda Hegera (OĽANO).

Ministerstvo nemá reálnu víziu

Reformu kritizuje aj Eduard Burda, dekan Právnickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Podľa jeho slov ministerstvo nemá v oblasti vysokých škôl reálnu víziu a reformu chce využiť na získanie politických bodov.

Problém vidí v tom, že rezort chce, aby o študentoch a učiteľoch nerozhodovali oni sami, ale ľudia zvonku. Poukázal tiež na to, že kroky rezortu školstva môžu pomôcť korupcii a rozkrádaniu verejného majetku.

Pripomenul, že nezávislé akademické inštitúcie predstavujú istú mieru rizika pre politikov v súvislosti s odbornou oponentúrou. Práve tú sa podľa neho môžu snažiť umlčať napríklad v podobe pripravovanej reformy.

„Ako akademici sa vieme celkom nepríjemne vyjadrovať k mnohým veciam. Zoberte si, že v čase pandémie sú aj vyjadrenia lekárov veľmi zásadné. Čo takí informatici z hľadiska informatickej bezpečnosti?“ skonštatoval Burda v podcaste ComenIUS fakulty.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko