Na hlavný obsah

Rokovania o novej vláde v ČR pokračujú, situáciu ovplyvnila aj Zemanova hospitalizácia

V parlamentných voľbách zvíťazila koalícia Spolu.

Rokovania o novej vláde v ČR pokračujú, situáciu ovplyvnila aj Zemanova hospitalizácia
Na ilustračnej snímke volebná miestnosť v Česku. Foto: TASR

Český prezident Miloš Zeman je druhý deň hospitalizovaný na jednotke intenzívnej medicíny. Dôvodom sú komplikácie, ktoré sprevádzajú jeho chronické ochorenie. Jeho stav je už stabilizovaný. V Česku medzitým pokračujú rokovania o vzniku novej vlády.

Pobyt prezidenta v nemocnici formovanie novej vlády zrejme spomalí. Hrad o jeho zdravotnom stave neinformuje. Ústredná vojenská nemocnica spresnila, že je hospitalizovaný na anesteziologickom a resuscitačnom oddelení. K dispozícii má tím zdravotníkov špecializovaných na intenzívnu starostlivosť.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Prezident skončil v nemocnici krátko po voľbách. Do nemocnice ho včera na pokyn ošetrujúceho lekára previezla sanitka JIS.

„Je tu teoreticky možný jediný vládny variant, pretože tie dve koalície majú dovedna vládnu väčšinu a zaviazali sa, že s nikým iným rokovať nebudú,“ povedal Vít Rakušan, líder strany Starostovia a nezávislí (STAN), ktorá vytvorila predvolebnú koalíciu s Pirátmi.

Povolebná matematika nepustí. Súčasný premiér Andrej Babiš má síce najsilnejší poslanecký klub, obe koalície s ním však odmietajú rokovať. Pripravuje sa preto na pôsobenie v opozičných laviciach.

Dlhodobá hospitalizácia hlavy štátu znižuje vyhliadky súčasného premiéra na to, že by mohol dostať poverenie na zostavovanie nového kabinetu. Koalície, ktoré rokujú o obrysoch novej vlády, by v stredu (13. 10.) mali prerokovať rozdelenie ministerstiev.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet