Na hlavný obsah

Trump podal žalobu na výbor, ktorý prešetruje januárový útok na Kapitol

Pri nepokojoch zomrelo päť ľudí.

Trump podal žalobu na výbor, ktorý prešetruje januárový útok na Kapitol
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump. Foto: TASR/AP

Bývalý prezident Spojených štátov Donald Trump v pondelok (18. 10.) podal na súd žalobu na špeciálny výbor Snemovne reprezentantov vyšetrujúci povolebné násilnosti v sídle Kongresu z januára tohto roka. Informujú o tom svetové spravodajské agentúry.

Trump v sťažnosti tvrdí, že si výbor „nelegálne, neopodstatnene a v prehnanom rozsahu“ vyžiadal záznamy Bieleho domu z doby jeho prezidentovania.

Trump podľa agentúry Reuters argumentuje tým, že na materiály požadované výborom sa vzťahuje právny nástroj zvaný „exekutívna výsada“, ktorá umožňuje utajenie niektorých vládnych záznamov. V žalobe požaduje súdny príkaz, ktorý by zakázal výboru tieto dokumenty žiadať, píše Reuters.

Podľa agentúry AP Trump tvrdí, že žiadosť panelu má „takmer neobmedzený rozsah“ a požaduje záznamy, ktoré s dňom januárových nepokojov nemajú žiadnu rozumnú súvislosť. Súčasný prezident USA Joe Biden však dal najavo, že žiadosti kongresmanov nebude plošne blokovať na základe „exekutívnej výsady“ a tento mesiac vydal pokyn na poskytnutie prvej časti požadovaných dokumentov.

Desaťčlenný výbor Snemovne reprezentantov o vládne záznamy usiluje v súvislosti s vyšetrovaním udalostí zo 6. januára. Dav stúpencov dosluhujúceho republikánskeho prezidenta Trumpa vtedy vtrhol do budovy Kapitolu v čase, keď v ňom zákonodarcovia diskutovali výsledok prezidentských volieb, ktorý Trump nikdy neuznal. Nepokoje si vyžiadali päť mŕtvych a desiatky zranených.

Komisia si tiež v rámci vyšetrovania násilností predvolala niekoľko bývalých Trumpových spolupracovníkov, vrátane jeho niekdajšieho hlavného stratéga Stevea Bannona. Ten však nespolupracuje a výbor nedávno oznámil, že bude požadovať jeho stíhanie za neuposlúchnutie predvolania.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet