Na hlavný obsah

Ústavný súd: Porušili Jankovskej právo na osobnú slobodu

Krajský súd v Trnave jej musí nahradiť trovy konania.

Ústavný súd: Porušili Jankovskej právo na osobnú slobodu
Na snímke bývalá štátnu tajomníčka ministerstva spravodlivosti Monika Jankovská.  Foto: TASR

Krajský súd (KS) v Trnave porušil v prípade bývalej štátnej tajomníčky ministerstva spravodlivosti Moniky Jankovskej základné právo na osobnú slobodu a je povinný jej nahradiť trovy konania vo výške 460,90 eur.

Vyplýva to z nálezu Ústavného súdu (ÚS) SR zo 14. októbra. TASR to potvrdil jej obhajca Peter Erdős.

Zároveň Ústavný súd zrušil marcové uznesenie trnavského súdu, ktorý zobral v kauze Fatima Moniku Jankovskú do väzby.

„ÚS konštatoval, že rozhodnutie KS v Trnave je nezákonné a porušuje jej základné práva z toho dôvodu, že dôvody kolúznej väzby tak, ako boli konštatované, nie sú postavené na konkrétnych, zrozumiteľných a vnútorne konzistentných argumentoch, a teda nie je možné toto rozhodnutie preskúmať, je arbitrárne a rovnako dôvody väzby sú čisto všeobecné. Zároveň ÚS konštatoval, že takéto odôvodnenie a takéto rozhodnutie je ústavne neakceptovateľné,“ vysvetlil obhajca.

Ako povedal, tieto skutočnosti zdôraznil aj po tom, ako rozhodol Krajský súd v Trnave. „Zároveň sme sa aj obrátili v zmysle Trestného poriadku s podnetom na ministerku spravodlivosti Máriu Kolíkovú, ktorá je oprávnená v prípade, ak rozhodnutím o väzbe bol porušený Trestný poriadok, podať dovolanie. Ministerka v tejto veci dovolanie nepodala vzhľadom na to, že podľa jej názoru Trestný poriadok v tejto veci porušený nebol. Dnes máme napísané ÚS SR, že Trestný poriadok bol porušený,“ zdôraznil advokát.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko