Na hlavný obsah

Úver platí už 24 rokov, jeho dlh je však takmer rovnaký ako na začiatku

Súd nemôže zastaviť exekúciu.

Napriek tisíckam zastavených exekúcií sú stále ľudia, ktorí cez toto sito prepadli. Patrí k nim aj Peter Unger z Krompách, ktorý si zobral úver ešte v roku 1991. A hoci už 24 rokov pravidelne platí, jeho dlh je takmer rovnaký ako na začiatku.

Unger uzatvoril úverovú zmluvu ešte so Slovenskou štátnou sporiteľňou. Požičal si 200 000 slovenských korún, v prepočte 6 640 eur, za ktoré si kúpil ojazdené nákladné auto a pustil sa do podnikania.

„Začalo sa kaziť auto plus skrátka schopný som bol zaplatiť 50 000 slovenských korún, potom to krachlo,“ hovorí Unger.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

A keďže k dohode so sporiteľňou nedošlo, nasledoval súd a exekúcia. Splácanie komplikovali najmä vysoké úroky z omeškania. Tie však boli vopred dohodnuté v úverovej zmluve.

„Ja som aj platil, tie úroky rástli pretože istina nebola vyplatená. Z 200 000 slovenských korún som zaplatil pomaly už milión a furt je málo.“

Unger sa v snahe o zastavenie exekúcie už dvakrát obrátil na súd. V roku 2012 úspešný nebol, a tak to opätovne skúsil v roku 2020. Výsledok bol rovnaký.

Viac o tom, prečo súd nemôže v tomto prípade exekúciu zastaviť, aj o tom, prečo zostal dlh takmer rovnaký ako na začiatku, sa dozviete už v nedeľu (3. 10.) v relácii Občan za dverami na Jednotke.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika