Na hlavný obsah

V Nemecku sa rysuje podoba novej koalície. Zelení a liberáli budú rokovať s víťaznou SPD

Prvá spoločná schôdzka bude vo štvrtok.

Možná nemecká trojkoalícia
Na snímke lídri nemeckých strán – zľava šéf SPD Olaf Scholz, liderka Zelených Annalena Baerbocková a predseda FDP Christian Lindner.Foto: SITA/AP, koláž: RTVS
Foto: SITA/AP, koláž: RTVS

Nemecká sociálna demokracia (SPD) kancelárskeho kandidáta Olafa Scholza má k zostaveniu vlády bližšie ako konkurenčná konzervatívna únia CDU/CSU vedená Arminom Laschetom. Zelení totiž v stredu (6. 10.) oznámili, že chcú o koalícii rokovať s SPD, k rovnakému kroku potom vyzvali slobodných demokratov (FDP).

Tí už tento návrh prijali. Spomenuté strany ale nezavrhujú neskoršie rokovania s CDU/CSU. Laschet zopakoval, že je pripravený ďalej konať. Možné je ešte pokračovanie existujúcej veľkej koalície SPD a CDU/CSU, v tejto chvíli ale nie je pravdepodobné.

Spolupredsedovia ekologickej strany Robert Habeck a Annalena Baerbocková vyzvali liberálov na spoločné sondážne rokovania so sociálnymi demokratmi. „Nechceme komplikovať neprirodzené veci,“ povedal Habeck, ktorý sa zrejme stane vicekancelárom. Zelení sa už pred voľbami netajili tým, že majú programovo bližšie k SPD ako k únii CDU/CSU.

Šéf FDP Christian Lindner na ponuku Zelených kývol. „Zelení a FDP sa aj napriek vzájomným rozdielom v uplynulých dňoch intenzívne radili,“ povedal Lindner. „Ďalším krokom je spoločná výmena stanovísk troch strán,“ dodal a oznámil, že so Scholzom rokoval telefonicky a že prvá schôdzka SPD, Zelených a liberálov sa bude konať vo štvrtok (7. 10.).

Voľby v Nemecku sa konali 26. septembra a tesne v nich zvíťazila SPD s 25,7 % hlasov, druhá skončila únia (24,1 %). Analytici očakávajú, že vznik vlády potrvá dlhé týždne až mesiace, takže dosluhujúca kancelárka Angela Merkelová by mohla krajinu viesť až do Vianoc. Merkelová po 16 rokoch v kancelárii odchádza z politiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet