Na hlavný obsah

Víchrica v Poľsku si vyžiadala najmenej 4 obete

Vietor spôsobil problémy aj v Česku.

Najmenej štyroch mŕtvych a šiestich zranených si v Poľsku vyžiadala štvrtková (21. 10.) víchrica, ktorá zasiahla najmä juh a juhozápad krajiny, uviedli poľské médiá s odvolaním sa na hasičov.

Obete sú hlásené z Dolného Sliezska, susediaceho s Českou republikou, ale hasiči museli zasahovať po celej krajine. “ Popadané stromy zablokovali cesty a tiež železničné trate, veľa domov je bez elektriny, „ napísal denník Gazeta Wyborcza na svojom webe.

V Dolnom Sliezsku pri osade Rusko sa v dôsledku nárazu vetra prevrátila na strechu dodávka, ktorej vodič zahynul. V obci Siechnice pri Vroclave sa pod náporom vetra zrútil múr opravovanej budovy na jedného pracovníka, ktorého sa záchranárom už nepodarilo oživiť.

V samotnej Vroclave víchor vyvrátil strom a ten sa zrútil na auto, v ktorom zahynuli dve osoby.

Popadané stromy zablokovali tri železničné trate na severozápade Poľska, jeden strom spadol priamo na vlak. Spadnuté stromy ležia aj priamo v uliciach Štetína.

V meste Zelená Hora na západe Poľska víchrica poničila desiatky áut, dodal denník.

Silný vietor spôsobil problémy aj v susednom Česku. Vietor, ktorý zasiahol viaceré časti krajiny, po sebe zanechal zničené strechy či polámané stromy a komplikuje dopravu. Celkovo štvrť milióna odoberateľov nemá elektrinu, informovala stanica ČT24.

Pred vetrom varuje aj SHMÚ

V súvislosti so silným vetrom na horách vydal Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) výstrahu 1. stupňa pre okresy Námestovo, Dolný Kubín, Žilina, Martin, Ružomberok a Banská Bystrica. Upozornenie platí do piatku (22. 10.) doobeda, konkrétne do 9:00 h.

Výstraha 2. stupňa pred silným vetrom na horách sa týka okresov Tvrdošín, Liptovský Mikuláš, Brezno a Poprad, platí do piatkovej šiestej hodiny rannej. V polohách nad 1 800 metrov v týchto okresoch meteorológovia očakávajú rýchlosť nárazov vetra 135 až 160 km/h.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet