Na hlavný obsah

Alžbeta II. na klimatickom samite vyzvala lídrov, aby sa povzniesli nad politiku

Životné prostredie bola téma blízka jej zosnulému manželovi princovi Filipovi.

Alžbeta II. na klimatickom samite vyzvala lídrov, aby sa povzniesli nad politiku
Na snímke britská kráľovná Alžbeta II. Foto: TASR/AP

Britská kráľovná Alžbeta II. vyzvala svetových lídrov na klimatickej konferencii COP26 v škótskom Glasgowe, aby sa „povzniesli nad súčasnú politiku“ a spolupracovali v záujme budúcich generácií.

Deväťdesiatpäťročná panovníčka sa pôvodne chcela na podujatí v Škótsku zúčastniť osobne, no cestu musela zrušiť po tom, ako jej lekári odporučili, aby počas minimálne najbližších dvoch týždňov poriadne oddychovala, nikam necestovala a venovala sa iba ľahším povinnostiam.

Kráľovná predminulý týždeň strávila noc v londýnskej Nemocnici kráľa Eduarda VII., čo bola jej prvá hospitalizácia po rokoch.

„Dúfam, že táto konferencia bude jednou z tých vzácnych príležitostí, kde bude mať každý šancu povzniesť sa nad súčasnú politiku a dosiahnuť skutočné štátnictvo. História ukázala, že keď sa národy spoja v spoločnej veci, vždy je tu priestor pre nádej,“ povedala prostredníctvom videoposolstva natočeného minulý týždeň na hrade Windsor.

Najstaršia a najdlhšie vládnuca britská panovníčka, ktorá by mala na budúci rok osláviť 70 rokov na tróne, pripomenula, že životné prostredie bola téma blízka jej manželovi, princovi Filipovi, ktorý skonal tento rok v apríli, niekoľko týždňov pred 100. narodeninami.

Povedala tiež, že je hrdá na to, že Filipove snahy pokračujú prostredníctvom práce ich najstaršieho syna, princa Charlesa, a vnuka – princa Williama.

Kráľovná podotkla, že z riešení dohodnutých v Glasgowe nebude ťažiť súčasná populácia, keďže „nikto nežije večne“. „Nerobíme to však pre seba, ale pre naše deti, deti našich detí a pre tých, ktorí pôjdu v ich stopách,“ dodala.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet