Na hlavný obsah

Amerického novinára odsúdeného na 11 rokov prepustili na slobodu

Mjanmarské úrady ho zatkli v máji.

Amerického novinára odsúdeného na 11 rokov prepustili na slobodu
Na archívnej snímke americký novinár Danny Fenster. Foto: TASR/AP

Americký novinár Danny Fenster, ktorého mjanmarský súd pred niekoľkými dňami odsúdil na 11 rokov väzenia a nútených prác, je na slobode a čoskoro cez Katar odletí do Spojených štátov. Vo vyhlásení o tom v pondelok (15. 11.) informoval bývalý americký vyslanec pri OSN Bill Richardson.

Richardson povedal, že mjanmarské úrady Fenstera prepustili a odovzdali mu ho počas jeho návštevy v Mjanmarsku. Tridsaťsedemročného šéfeditora nezávislého spravodajského serveru Frontier Myanmar zatkli v Mjanmarsku tento rok v máji, keď sa pokúsil odísť z krajiny.

Súd ho skonštatoval vinným z viacerých trestných činov vrátane podnecovania k vzbure pre údajné šírenie nepravdivých či buričských informácií, kontaktu s nelegálnymi organizáciami a porušovaniu vízových nariadení.

„Toto je deň, v ktorý dúfate, keď robíte túto prácu,“ komentoval Fensterovo prepustenie Richardson, ktorého citovala agentúra AP. „Sme nesmierne vďační, že sa Danny konečne bude môcť vrátiť k svojim milovaným, ktorí zaň celý ten čas bojovali napriek ohromným prekážkam,“ dodal.

Trest, ktorý mjanmarský súd Fensterovi udelil, bol najtvrdší spomedzi siedmich novinárov, o ktorých je zatiaľ známe, že boli súdení a odsúdení odvtedy, čo moc v krajine prevzala armáda.

Richardson uviedol, že Fensterovo prepustenie vyjednal pri nedávnej návšteve Mjanmarska, kde sa stretol s lídrom vojenskej vlády Min Aun Hlainom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet