Na hlavný obsah

Anglicko opäť zavádza povinné rúška v MHD a obchodoch

V Škótsku odhalili ďalšie tri prípady variantu omikron.

Anglicko opäť zavádza povinné rúška v MHD a obchodoch
Ľudia v metre s rúškami. Foto: The Guardian/EPA

V Anglicku v utorok (30. 11.) začala platiť povinnosť mať zakryté ústa a nos v obchodoch, prostriedkoch verejnej dopravy, v bankách, na pošte alebo v kaderníctvach.

V ostatných častiach Spojeného kráľovstva – Škótsku, Walesu a Severnom Írsku – toto opatrenie proti šíreniu covidu prijali už skôr. Prístup k noseniu rúšok v baroch a reštauráciách sa v jednotlivých častiach krajiny naďalej líši, informovala spravodajská stanica BBC.

V súvislosti s novým variantom koronavírusu omikron, ktorý v Británii potvrdili už v 14 prípadoch, sú od utorka povinné PCR testy po príchode do krajiny. Ľudia očkovaní proti covidu budú musieť vyplniť príjazdový formulár a mať termín na PCR test na druhý deň po príchode. Až do získania negatívneho výsledku budú musieť zostať v samoizolácii.

Nezaočkovaní ľudia musia absolvovať test pred odletom, vyplniť príjazdový formulár a pred cestou si objednať a zaplatiť PCR test v Británii na druhý a ôsmy deň po príchode. Zároveň budú musieť byť v 10-dňovej karanténe. Za príplatok si môžu zabezpečiť ďalší PCR test v piaty deň, ktorým možno v prípade negatívneho výsledku karanténu ukončiť.

Variant omikron

Pre cestujúcich z desiatich krajín na juhu Afriky, kde je omikron najrozšírenejší, platí povinná karanténa v hoteli. Tri nové prípady variantu omikron v utorok ráno ohlásilo Škótsko. Prvých šesť prípadov Škótsko zaznamenalo už v pondelok (29. 11.).

„Opatrenia, ktoré dnes vstupujú do platnosti, sú primerané a zodpovedné a poskytnú nám čas, aby sme čelili novému variantu,“ uviedol britský premiér Boris Johnson. „Na základe našich doterajších poznatkov je očkovanie a jeho posilňujúca dávka najlepšou možnou obranou,“ dodal.

Účinnosť existujúcich opatrení a ich prípadnú zmenu vláda prerokuje o tri týždne, píše agentúra Reuters.

V pondelok poradcovia pre očkovanie vláde odporučili zaviesť vakcináciu posilňujúcou dávkou pre všetkých dospelých. O konkrétnom pláne rozhodne podľa ministra zdravotníctva Sajida Javida vláda tento týždeň. Tretiu alebo posilňujúcu dávku má zatiaľ v Británii 17,9 milióna ľudí, teda 31 percent populácie. Očkovať sa s ňou začalo 1. októbra.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet