Na hlavný obsah

Biden: Súperenie medzi USA a Čínou nesmie prerásť do otvoreného konfliktu

Čínsky prezident vyzval na intenzívnejšiu spoluprácu.

Biden: Súperenie medzi USA a Čínou nesmie prerásť do otvoreného konfliktu
Na archívnej snímke čínsky prezident Si Ťin-pching (vľavo) a americký prezident Joe Biden. Foto: TASR/AP

Súperenie medzi Spojenými štátmi a Čínou nesmie prerásť do otvoreného konfliktu, povedal americký prezident Joe Biden svojmu čínskemu náprotivku Si Ťin-pchingovi v úvode napäto očakávaného virtuálneho stretnutia.

Čínsky líder uviedol, že obe krajiny by mali pre rad výziev zintenzívniť vzájomnú komunikáciu i spoluprácu, informovali v utorok (16. 11.) agentúry.

Od januárového nástupu Bidena do funkcie je to prvé rokovanie, na ktorom si obaja štátnici videli do tváre. Doteraz si Biden a Si iba dvakrát telefonovali. Americký prezident podľa agentúry AP uprednostňoval osobné stretnutie, Si však neopustil krajinu od začiatku pandémie covidu.

„Máme ako lídri Číny a Spojených štátov zodpovednosť zabezpečiť, aby súperenie medzi našimi krajinami neprerástlo v konflikt, či už zamýšľaný, alebo nezamýšľaný,“ citovala AP z Bidenovho úvodného prejavu.

Si podľa čínskych štátnych médií na začiatku rozhovoru povedal, že obe krajiny by mali viac komunikovať, vzájomne sa rešpektovať, snažiť sa o mierumilovné spolužitie a dodržať svoju zodpovednosť na medzinárodnej scéne. Bidena v rozhovore nazval „starým priateľom“.

Rokovania sa odohrali na pozadí rastúceho napätia medzi dvoma najväčšími svetovými ekonomikami. Medzi sporné body vo vzájomných vzťahoch patria vojenské hrozby Číny proti Taiwanu, pokračujúca obchodná vojna, situácia ohľadom ľudských práv v Číne či potlačenie demokratického hnutia v Hongkongu.

Washington tiež s veľkým znepokojením sleduje rastúce mocenské ambície Pekingu v Ázii. Čína naopak viní USA, že sa snažia spomaliť jej vzostup vo svete, sťažuje sa tiež na rastúci americký protekcionizmus.

Rokovania sa podľa čínskych štátnych médií zúčastnili aj minister zahraničia Wang I a vicepremiér Liou Che, ktorý je zodpovedný za obchodné vzťahy s USA. Na americkej strane bol prítomný minister zahraničia Antony Blinken a ministerka financií Janet Yellenová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet