Na hlavný obsah

Bieloruská polícia zatkla majsterku sveta v akrobatickom lyžovaní

Vystúpila proti Lukašenkovmu režimu.

Bieloruská polícia zatkla majsterku sveta v akrobatickom lyžovaní
Na snímke bieloruská akrobatická lyžiarka Alexandra Romanovská. Foto: Reuters

Bieloruskú reprezentantku v akrobatickom lyžovaní Alexandru Romanovskú zadržali v jej rodnej krajine. Uviedla to opozičná Bieloruská nadácia športovej solidarity (BSSF), podľa ktorej majsterku sveta v akrobatických skokoch zatkli v stredu (10. 11.) večer na ceste z tréningu.

Lyžiarka otvorene vystupovala proti režimu prezidenta Alexandra Lukašenka po jeho vlaňajšom znovuzvolení. Nadácia uviedla, že dôvod zadržania nebol oznámený. Informovala agentúra Reuters.

Podľa bieloruských médií bol dôvodom zadržania 25-ročnej olympioničky nešpecifikovaný správny delikt. V súčasnosti sa nachádza na policajnej stanici v Minsku. Vo štvrtok (11. 11.) popoludní sa mala podrobiť výsluchu, uviedla agentúra DPA.

Romanovská patrí k signatárom otvoreného protestného listu, ktorým viac ako 2 000 zástupcov bieloruského športu odsúdilo vlaňajšie prezidentské voľby. Označili ich za zmanipulované, čo Lukašenko popiera.

V liste žiadali opakovanie volieb, ako aj prepustenie všetkých ľudí, ktorých zatkli pri proteste proti výsledkom volieb. Medzi zatknutými bolo aj niekoľko bieloruských športovcov vrátane desaťbojára Andreja Kravčenka či basketbalistku Jelenu Levčankovú.

Romanovská získala v roku 2019 na šampionáte v americkom Deer Valley titul majsterky sveta v akrobatických skokoch. Svoju krajinu reprezentovala aj na ZOH 2018 v Pjongčangu, v roku 2019 ju zvolili za športovkyňu roka v Bielorusku.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Šport