Na hlavný obsah

Ekonomika Afganistanu kolabuje, štát je na pokraji humanitárnej katastrofy

Upozornila na to predstaviteľka OSN Deborah Lyonsová.

Ekonomika Afganistanu kolabuje, štát je na pokraji humanitárnej katastrofy
Na ilustračnej snímke afganské deti kupujúce chlieb. Foto: TASR/AP

Afganistan je „na pokraji humanitárnej katastrofy“ a jeho kolabujúca ekonomika zvyšuje riziko extrémizmu, varovala v stredu (17. 11.) na pôde Bezpečnostnej rady OSN osobitná predstaviteľka OSN pre Afganistan Deborah Lyonsová. Informovala o tom vo štvrtok (18. 11.) agentúra AP.

Podľa Lyonsovej OSN predpovedá, že 60 percent z 38 miliónov obyvateľov Afganistanu čelí potravinovej núdzi, ktorá sa pravdepodobne počas zimy zhorší. Odhaduje sa, že HDP krajiny klesol o 40 percent.

Povedala však, že humanitárnej katastrofe „sa dá predísť“, pričom za hlavnú príčinu problému označila finančné sankcie voči vládnemu hnutiu Taliban, ktoré ovládlo krajinu 15. augusta tohto roku. Sankcie „paralyzovali bankový systém a ovplyvnili každý aspekt ekonomiky“, poznamenala.

AP uviedla, že rezervy centrálnej banky Afganistanu vo výške deviatich miliárd dolárov, z ktorých väčšina sa nachádza v Spojených štátoch, boli zmrazené po páde bývalej vlády. Afganistan mal taktiež 23. augusta získať prístup k približne 450 miliónom dolárov od Medzinárodného menového fondu, ktorý ale zablokoval peniaze z dôvodu „nejasností“ o novej vláde.

Lyonsová konštatovala, že „paralýza bankového sektora zatlačí väčšiu časť finančného systému do nezodpovedných a neregulovaných neoficiálnych výmen peňazí“. To podľa jej slov „môže len pomôcť uľahčiť terorizmus, obchodovanie s drogami a ďalšie pašovanie drog“, čo najprv ovplyvní Afganistan a potom „nakazí región“.

Problémom je aj rozmach Islamského štátu

Podľa Lyonsovej je „závažným negatívnym vývojom“ neschopnosť Talibanu zastaviť expanziu extrémistickej skupiny Islamský štát (IS), ktorá je teraz podľa všetkého prítomná takmer vo všetkých provinciách krajiny a je čoraz aktívnejšia. Počet útokov pripisovaných IS sa podľa nej výrazne zvýšil zo 60 v minulom roku na 334 v tomto roku.

Lyonsová vyzvala medzinárodné spoločenstvo, aby našlo spôsoby, ako poskytnúť finančnú podporu afganskému ľudu, ktorý sa podľa nej „cíti opustený, zabudnutý a skutočne potrestaný okolnosťami, ktoré nezavinil“. Opustiť Afgancov „by bola historická chyba“ dodala  Lyonsová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet