Na hlavný obsah

EMA schválila dva nové lieky proti covidu

Oba sú založené na monoklonálnych protilátkach.

EMA schválila dva nové lieky proti covidu
Na nedatovanej snímke, ktorú poskytla americká farmaceutická spoločnosť Regeneron Pharmaceuticals, vedci pracujú na výrobe prípravku s obsahom protilátok na liečbu pacientov s ochorením COVID-19. Foto: TASR/AP

Európska agentúra pre lieky (EMA) odporučila na schválenie pre trh v Európskej únii prvé dva protilátkové lieky proti covidu-19. Ide o prípravok Ronapreve švajčiarskej farmaceutickej spoločnosti Roche a Regkirona (Regdanvimab) juhokórejského výrobcu Celltrion, oznámila vo štvrtok (11. 11.) EMA v Amsterdame.

Oba lieky schválené európskym regulátorom sú založené na monoklonálnych protilátkach. Prvú z nich vyvinula americká biotechnologická firma Regeneron a švajčiarsky farmaceutický gigant Roche, druhú juhokórejský Celltrion. Je to prvé schválenie proticovidového lieku v Európe od vlaňajšieho schválenia lieku Remdesivir od firmy Gilead.

Ronapreve odporučila komisia pre ľudskú medicínu EMA na liečbu dospelých a adolescentov, ktorí nevyžadujú kyslíkovú podporu a u nich je vysoké riziko ťažkého priebehu ochorenia. Regkironu odporúčali len pre dospelých za podobných podmienok.

Oba lieky už majú niektorí pacienti v EÚ k dispozícii, pretože EMA podporila ich skoré použitie v členských štátoch v niektorých prípadoch, uviedla agentúra Reuters.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet