Na hlavný obsah

Eurokomisia chce pre nový variant koronavírusu zastaviť lety z juhu Afriky do EÚ

Ide pri ňom o nezvyčajnú konšteláciu mutácií.

Eurokomisia chce pre nový variant koronavírusu zastaviť lety z juhu Afriky do EÚ
Ilustračné foto - koronavírus v JAR. Foto: TASR/AP

Európska komisia (EK) navrhne zastavenie letov z juhu Afriky do Európskej únie pre výskyt nového variantu koronavírusu, uviedla v piatok (26. 11.) na twitteri predsedníčka EK Ursula von der Leyenová.

Variant s označením B.1.1.529 sa rýchlo šíri v najľudnatejšej provincii Juhoafrickej republiky a podľa vedcov sú doterajšie poznatky o ňom znepokojujúce. Nesie totiž mimoriadny počet mutácií a mohol by tak byť agresívnejší ako predošlé varianty.

Aktivácia záchrannej brzdy

„EK v úzkej koordinácii s členskými štátmi navrhne aktiváciu záchrannej brzdy s cieľom zastaviť letecké cestovanie z juhoafrického regiónu v dôsledku znepokojujúceho variantu B.1.1 529,“ oznámila šéfka EK. Zámer zastaviť lety z oblasti prakticky v tú istú chvíľu oznámil tiež Berlín.

Informácia prišla deň po tom, ako juhoafrické ministerstvo zdravotníctva varovalo pred novým variantom vírusu. Tamojší vedci uviedli, že pri variante B.1.1.529 detekovali „veľmi nezvyčajnú konšteláciu“ mutácií, pre ktoré by mohol byť ľahšie prekonať imunitu a byť teda výrazne infekčnejší.

Či je naozaj nebezpečnejší ako doteraz známe varianty vírusu však zatiaľ nemožno s určitosťou tvrdiť. O veci má rokovať špeciálna pracovná skupina Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO).

Juhoafrickí vedci evidujú rýchle šírenie novej formy vírusu v provincii Gauteng, ktorá zahŕňa mestá Johannesburg a Pretória. Okrem JAR ju detekovali aj v Botswane a Hongkongu, kam ju zrejme zavliekol cestujúci z JAR.

Česi k tomu už pristúpili

Do Českej republiky nebudú môcť od soboty (26. 11.) vstúpiť občania tretích krajín, ktorí boli v posledných 14 dňoch viac ako 12 hodín v Juhoafrickej republike, Namíbii, Lesothe, Svazijsku, Zimbabwe, Botswane, Mozambiku alebo Zambii.

Krajina zároveň neodporúča cesty do týchto oblastí. Opatrenie zatiaľ platí do 12. decembra, oznámil minister zahraničia v demisii Jakub Kulhánek.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet