Na hlavný obsah

Gröhling apeluje na to, aby školy ostali naďalej otvorené

Hovorí o minime pozitívne testovaných žiakov.

Gröhling apeluje na to, aby školy ostali naďalej otvorené
Na snímke minister školstva, vedy, výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) chce, aby školy ostali otvorené. Napísal to v stredu (24. 11.) na facebooku krátko po tom, ako konzílium odborníkov oznámilo, že si praje v rámci prísnejších protipandemických opatrení trojtýždňový lockdown aj s obmedzením prezenčnej výučby.

Minister uviedol, že pracujúcich ľudí je štyrikrát viac ako žiakov a sú starší a rizikovejší, napriek tomu môžu chodiť do práce. „Je to násobne väčšia mobilita, ale asi chápeme, prečo je práca umožnená,“ poznamenal.

Uviedol, že rezort zbiera dáta zo škôl, pričom ide o údaje z približne 6 000 škôl a subjektov. „Za posledný týždeň evidujeme 1,6 % pozitívnych žiakov. Tieto dáta sme si potvrdzovali u zdravotníctva a Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) a naše údaje sedia,“ poznamenal.

Pripomenul, že nízka pozitivita je na školách vďaka preventívnemu opatreniu, podľa ktorého pri jednom pozitívne testovanom žiakovi ide do karantény celá trieda a rovnakú skupinu ľudí je ľahšie izolovať ako v prípade, že sa vyskytne pozitívny prípad v obchode či reštaurácii.

Dodal, že NCZI evidovalo najviac infikovaných v skupinách nad 35 rokov a najmenej v skupine pod 9 rokov. „Práve starší ľudia najčastejšie končia v nemocnici a na pľúcnej ventilácii. Takmer 83 % z nich je neočkovaných. Títo starší ľudia by sa mali očkovať, aby sa toto nedialo. Na ich rozhodnutie neočkovať sa by nemali doplácať žiaci svojim vzdelaním,“ uzavrel.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko