Na hlavný obsah

Gröhling: Zatváranie škôl pandémiu nevyrieši, očkovanie áno

Riešme problémy tam, kde sú, nie tam, kde nie sú, tvrdí.

Gröhling: Zatváranie škôl pandémiu nevyrieši, očkovanie áno
Na snímke minister školstva, vedy výskumu a športu SR Branislav Gröhling (SaS). Foto: TASR

Minister školstva Branislav Gröhling (SaS) na sociálnej sieti pripomenul, že minulý rok malo Slovensko zatvorené školy a zároveň ťažkú druhú vlnu. Zatvorenie škôl podľa neho pandémiu nevyrieši. Krajina by sa mala riadiť radami Svetovej zdravotníckej organizácie (WHO), ktorá odporúča nezatvárať školy, uviedol.

„Nemôžeme tvrdiť, že každá jedna z 2 000 základných škôl a 800 stredných škôl je ohniskom, keď na to nie je žiadny dôkaz. Máme okresy, kde je zatvorených len 5 % tried, ale sú aj okresy, kde je zatvorených 14 % tried,“ konštatoval Gröhling.

Minister priblížil, že rezort zbiera informácie o pozitívnych prípadoch žiakov na školách každý týždeň. „Tie nám ukazujú, že na školách máme 1,6 % pozitívnych žiakov (potvrdených cez oficiálny PCR test). Drvivá väčšina žiakov (83 %) je na prezenčnej výučbe,“ informoval.

Gröhling pripomenul, že regionálne úrady verejného zdravotníctva (RÚVZ) môžu jednotlivé školy dočasne zatvoriť, ak ich identifikujú ako ohnisko nákazy. „Riešme problémy tam, kde sú, nie tam, kde nie sú.“

Jedinou cestou von z pandémie je podľa neho očkovanie. Poukazuje na Portugalsko, ktoré má kompletne otvorené školy a fungujúce nemocnice.

„Jediný dôvod, prečo je na tom Portugalsko takto, je, že majú najvyššiu zaočkovanosť v celej Európe. To je riešenie, nie zatváranie škôl donekonečna a dúfanie, že niekto sa snáď zaočkuje. Očkujme sa a môžeme sa dostať von z pandémie,“ uzavrel Gröhling.

Portugalsko má aktuálne podľa portálu ourworldindata.com plnú zaočkovanosť na úrovni 89 %. Slovensko má takmer 48 percentnú zaočkovanosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko