Na hlavný obsah

Hlas-SD navrhuje jednorazový príspevok pre dôchodcov, koalícia hovorí o falošnej iniciatíve

Podpora návrhu by znamenala porušenie koaličnej zmluvy, hlási SaS.

Hlas-SD navrhuje jednorazový príspevok pre dôchodcov, koalícia hovorí o falošnej iniciatíve
Na snímke nezaradení poslanci a členovia strany Hlas-SD, pri pulte líder strany Peter Pellegrini. Foto: SITA

Strana Hlas-SD navrhuje dôchodcom v marci budúceho roka vyplatiť jednorazový kompenzačný príspevok v sume 100 až 300 eur. V pondelok (8. 11.) to povedal predseda strany Peter Pellegrini. Tento príspevok by mal podľa neho penzistom kompenzovať rast cien energií a potravín.

Výška príspevku by závisela od dôchodku

Legislatívny návrh na vyplatenie príspevku podali nezaradení poslanci NR SR zoskupení okolo Pellegriniho do parlamentu. Ten by sa mal týmto návrhom zaoberať na decembrovej schôdzi.

Ako upresnil podpredseda Hlasu Erik Tomáš, na 300-eurový príspevok by mali nárok tí dôchodcovia, ktorých penzia dosahuje najviac 1,5-násobok priemerného dôchodku.

Sumu 200 eur by dostali penzisti s dôchodkom v pásme od 1,5-násobku po dvojnásobok priemerného dôchodku a 100-eurový príspevok by získali dôchodcovia s dôchodkom nad dvojnásobkom priemerného dôchodku.

Kremský hovorí o systémových riešeniach

„Ide o falošnú a prvoplánovú iniciatívu Petra Pellegriniho, keďže takéto plošné opatrenie by dotovalo aj ľudí s vysokou energetickou spotrebou, medzi ktorých patria aj majitelia bazénov a nadrozmerných bytov v Bratislave,“ reagoval predseda parlamentného hospodárskeho výboru Peter Kremský (OĽANO).

Peter Pellegrini s Robertom Ficom (Smer-SD) mali podľa neho 12 rokov na to, aby dôchodcom reálne zlepšovali život. „Energetickú chudobu chceme riešiť systémovo a poctivo, nie populisticky,“ dodal.

„Ak koaličná rada nerozhodne inak, podpora opozičného návrhu by znamenala hrubé porušenie koaličnej zmluvy,“ povedal hovorca strany SaS Ondrej Šprlák.

Zmena pri zvyšovaní dôchodkov

Mechanizmus, podľa ktorého sa zvyšujú dôchodky, sa od začiatku budúceho roka zmení. Penzie sa totiž už nebudú zvyšovať o pevnú sumu, zodpovedajúcu 2 % z priemernej výšky dôchodku, ale o tzv. dôchodcovskú infláciu.

Ide o medziročný nárast cien za domácnosti dôchodcov za prvý polrok tohto roka. Podľa údajov Štatistického úradu SR dosiahla dôchodcovská inflácia 1,3 %, a preto sa aj dôchodky od začiatku budúceho roka zvýšia o 1,3 %.

Od začiatku tohto roka sa starobné dôchodky zvýšili najmenej o 9,40 eura a predčasné starobné dôchodky minimálne o 9,10 eura. Starobné penzie vyššie ako 361,50 eura a predčasné starobné dôchodky nad 350 eur však stúpli percentuálne, a to o 2,6 %.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Ekonomika