Na hlavný obsah

Lengvarský: Opatrenia budú fungovať len vtedy, keď sa budú dodržiavať

Premiér Heger vyzval ľudí, aby sa správali zodpovedne.

Lengvarský: Opatrenia budú fungovať len vtedy, keď sa budú dodržiavať
Na snímke vľavo minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský a vpravo ministerka spravodlivosti Mária Kolíková. Foto: TASR

Prísnejšie protipandemické opatrenia, ktoré schválila vláda v stredu (10. 11.), by mohli vojsť do platnosti už v piatok (12. 11.). Uviedla to ministerka spravodlivosti Mária Kolíková s tým, že účinnosť zákona je určená dňom jeho vyhlásenia.

„V pondelok môže teoreticky zasadnúť vláda a na základe odporúčania ministra zdravotníctva určiť podmienky, na základe ktorých sa stanovia podmienky pre vstup na pracovisko a bude sa musieť nimi riadiť či už zamestnávateľ alebo zamestnanec,“ povedala.

Vláda v stredu schválila tzv. OTP režim pre zamestnancov pri vstupe na pracovisko. Pracovníci sa teda budú musieť preukazovať negatívnym testom, očkovaním proti covidu či prekonaním ochorenia. OTP bude podľa Kolíkovej platiť pre najviac pandémiou postihnuté okresy.

Ak zamestnávateľ nebude vyžadovať potrebné doklady, bude podľa nej porušovať zákon. Preukazovanie sa falošnou dokumentáciou je podľa nej tiež porušením zákona. „Ak príde niekto do prevádzky a kontrola bude prostredníctvom otázky bez preukázania dokladu, je to porušenie zákona,“ dodala smerom k prevádzkam, ktoré budú môcť vyžadovať doklady od ľudí a tiež budú mať právo nepovoliť vstup tým, ktorí sa odmietnu preukázať.

Minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO) doplnil, že v prípade nadobudnutia účinnosti legislatívnych zmien, týkajúcich sa pandemických opatrení, sa bude meniť covidový automat a vyhlášky Úradu verejného zdravotníctva (ÚVZ), ktoré by mali priniesť v čiernych okresoch aj možnosť vstupu zaočkovaných do reštaurácií či hotelov.

Protipandemické opatrenia budú podľa neho fungovať len vtedy, keď sa budú dodržiavať a keď sa budú ľudia očkovať. Opatrenia z COVID automatu nie sú podľa ministra dodržiavané, nevylučuje preto ešte ich ďalšie sprísnenie, rovnako nevylúčil ani zavedenie lokálneho núdzového stavu.

Dodal, že krátkodobé prognózy odborníkov hovoria, že do dvoch týždňov bude v slovenských nemocniciach 3 000 pacientov, z nich 300 si bude vyžadovať podporu umelej ventilácie. „Do nemocníc sme za posledných sedem dní prijali 2 000 pacientov. Z nich 81 %, teda 1 600, bolo nezaočkovaných,“ spresnil.

Premiér Eduard Heger (OĽANO) vyzval nezaočkovaných ľudí, aby sa poradili so svojim lekárom a ak môžu, dali sa zaočkovať. Vyzval tiež ľudí, aby sa správali zodpovedne.

Poukázal na to, že epidemická situácia na Slovensku je vážna. Je však presvedčený, že Slovensko ju zvládne. „Musíme ju zvládnuť a my ju aj zvládneme,“ ubezpečil.

Uviedol tiež, že nové pravidlá nevyhnutne odpovedajú na fakt, že tí, ktorí sa starajú o kontrolu opatrení a zvládanie pandémie, sú často nezmyselne a neodpustiteľne napádaní. „Aj preto sprísňujeme pravidlá,“ zdôraznil Heger upozorňujúc, že nové nastavenie je nevyhnutné aj z hľadiska ekonomiky.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko