Na hlavný obsah

Zamestnanci sa budú preukazovať testom, očkovaním či prekonaním covidu

Rozhodla o tom vláda.

Zamestnanci sa budú preukazovať testom, očkovaním či prekonaním covidu
Na ilustračnej snímke kontrola covidových pasov. Foto: TASR

Zamestnanci by sa mali pri vstupe do práce preukazovať dokladom o očkovaní proti covidu-19, potvrdením o prekonaní ochorenia či negatívnym výsledkom testu.

Vyplýva to z návrhu zákona, ktorým sa menia a dopĺňajú niektoré zákony v súvislosti s treťou vlnou pandémie ochorenia COVID-19. Návrh v stredu (10. 11.) schválila vláda. Tiež navrhuje, aby to parlament prijal v skrátenom legislatívnom konaní.

Novela Zákonníka práce tiež v tejto súvislosti upravuje povinnosť zamestnávateľa vykonať kontrolu príslušného dokladu. „Ak sa zamestnanec dokladom nepreukáže a v nadväznosti na to zamestnávateľ zamestnanca nevpustí na pracovisko a neumožní mu vykonávanie práce, navrhuje sa ustanoviť právny následok takejto situácie v pracovnoprávnych vzťahoch,“ uvádza vláda v predkladacej správe.

Zamestnancom sa má umožniť splnenie povinnosti aj zavedením možnosti bezplatného testovania zo strany zamestnávateľa. Ak zamestnanec odmietne aj tento spôsob, malo by sa to kvalifikovať ako prekážka v práci na strane zamestnanca a bez náhrady mzdy.

To znamená, že zamestnávateľ nie je povinný zamestnancovi prideľovať prácu. Nemožno však vylúčiť, že strany sa dohodnú na inom režime – napríklad náhrade mzdy či čerpaní dovolenky.

Spomenuté doklady sa budú môcť vyžadovať aj v prevádzkach. Osobu, ktorá odmietne preukázať svoju totožnosť, by nemali vpustiť do prevádzok či na hromadné podujatie.

Vytvoria sa tiež zákonné predpoklady pre nariadenie uzatvoriť prevádzku počas krízovej situácie z dôvodu ochorenia COVID-19. „Uzavretie prevádzky vykoná osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor rozhodnutím na mieste. Osoba vykonávajúca štátny zdravotný dozor bude môcť na vykonanie tohto nariadenia požiadať o súčinnosť Policajný zbor,“ dodáva vláda.

Vzhľadom na potrebu riešenia uvedených zákonných povinností sa navrhuje primerané nadobudnutie účinnosti navrhovanej právnej úpravy dňom vyhlásenia.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko