Na hlavný obsah

Lídri koalícií SPOLU a PirSTAN podpísali koaličnú zmluvu

Predsedom vlády bude Petr Fiala.

Lídri koalícií SPOLU a PirSTAN podpísali koaličnú zmluvu
Na snímke koaličná zmluva. Foto: ČTK/Michal Kamaryt

Koalícia SPOLU zložená z ODS, KDU-ČSL a TOP 09 a koalícia Pirátov a Starostov a nezávislých (STAN) podpísali v Poslaneckej snemovni vládnu koaličnú zmluvu, na ktorej sa dohodli minulý týždeň. Informoval o tom spravodajský portál ČT24.

Osemnásťčlennej vláde, ktorá sa v dolnej komore bude opierať o 108 poslancov, bude predsedať šéf občianskych demokratov Petr Fiala.

Kabinet musí podľa Fialu rýchlo vyriešiť problémy, ktoré trápia Českú republiku. Krajinu chce vyviesť zo zdravotnej, ekonomickej a hodnotovej krízy. „Okrem krátkodobých úloh nás čakajú aj systémové zmeny, ktoré posunú Českú republiku dopredu,“ povedal pred podpisom zmluvy. Štát musí lepšie hospodáriť, stavať byty či cesty a mladej generácii dať perspektívu, doplnil.

Koaličnú zmluvu podporilo v závere minulého týždňa širšie vedenie všetkých zastúpených subjektov, kladne sa k nej vyjadrili postupne Starostovia, občianski demokrati, predstavitelia TOP 09, ľudovci aj Piráti. Tí však zmluvu potom ešte odovzdajú na ratifikáciu najvyššiemu orgánu Pirátov, ktorým je Celoštátne fórum.

Vnútrostranícka rozprava potrvá do piatkového (12. 11.) rána a následné hlasovanie by sa malo skončiť v pondelok (15. 11.) večer. Schválenie dokumentu Celoštátnym fórom bude podľa šéfa Pirátov Ivana Bartoša kľúčové.

„Chceme dať všetkým Pirátkam a Pirátom čo možno najviac informácií týkajúcich sa takto dôležitého rozhodnutia, aby mohlo dôjsť k naozaj informovanému a demokratickému rozhodnutiu,“ uviedol.

Občianski demokrati majú podľa dohody obsadiť päť rezortov, a to ministerstvá financií, dopravy, spravodlivosti, kultúry a obrany. Starostom pripadnú ministri vnútra, školstva, priemyslu a obchodu a novozriadený minister pre európske záležitosti.

Pirátom patrí ministerstvo pre miestny rozvoj, ministerstvo zahraničia a funkcie ministra pre legislatívu, ľudovcom ministerstvá práce, poľnohospodárstva a životného prostredia a TOP 09 minister zdravotníctva a minister pre vedu.

Prezident Miloš Zeman v piatok (5. 11.) uviedol, že s vymenovaním Fialu za predsedu vlády podľa neho nebude problém. Zo svojej strany chce urobiť všetko pre to, aby kabinet vznikol čo najrýchlejšie. Neoznámil však, či vymenuje vládu v zložení, ktoré Fiala navrhne. V sobotu (6. 11.) Zeman s Fialom pol hodiny hovorili prostredníctvom videa.

Prezident podľa Fialu uviedol, že po ustanovujúcej schôdzi snemovne prijme demisiu terajšej vlády ANO a ČSSD premiéra Andreja Babiša (ANO). Fiala sa so Zemanom potom znovu spojí, na tomto rokovaní prezidentovi predloží zoznam kandidátov do nového kabinetu. Fiala podotkol, že s hlavou štátu v sobotu konkrétne mená nepreberal. Zeman sa podľa neho bude chcieť minimálne s niektorými kandidátmi na budúcich ministrov stretnúť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet