Na hlavný obsah

Ľudia volajú záchranárov, aby im predpísali lieky

Dovolať sa lekárom je ťažké, ambulancie sú preplnené.

Úlohou záchranárov je zachraňovať, teda pomáhať ľuďom v akútnom ohrození zdravia alebo života. V čase, keď poskytovanie bežnej zdravotnej starostlivosti ohrozuje tretia vlna pandémie, na to však niektorí ľudia zabúdajú. Od záchranárov pýtajú recept na lieky.

„Dokonca v niektorých prípadoch vopred ohlásia o aký liek majú záujem a očakávajú, že im ho záchranári aj prinesú. Záchranka lieky nepredpisuje, ani nenosí. Samozrejme, ak má volajúci vážne zdravotné ťažkosti a operátor vyhodnotí, že je treba vyslať sanitku, tak ju aj vyšle. Ale ani v takomto prípade záchranári ten liek nepredpíšu ani neprinesú,“ povedala Alena Krčová, hovorkyňa Operačného strediska záchrannej zdravotnej služby SR.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Čas, ktorý operátori strediska záchrannej zdravotnej služby trávia vysvetľovaním, môže potrebovať iný človek na záchranu života. „Nasmerujú ho, aby kontaktoval svojho všeobecného lekára, alebo špecialistu,“ hovorí Krčová.

Faktom je, že ambulancie lekárov sú v týchto dňoch tiež preplnené a telefóny jednoducho zdvíhať nestíhajú. Ľudí prosia o trpezlivosť.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko