Na hlavný obsah

Musk po ankete na twitteri predá 10 percent akcií Tesly

Podľa kritikov neplatí dostatočne vysoké dane.

Musk po ankete na twitteri predá 10 percent akcií Tesly
Na snímke šéf spoločnosti Tesla Elon Musk. Foto: SITA/AP

Šéf spoločnosti Tesla Elon Musk sa chystá predať 10 % akcií, ktoré vlastní vo výrobcovi elektrických áut. Miliardár to oznámil počas víkendu na sociálnej a mikroblogovacej sieti twitter. Tvrdí, že sa rozhodol vyhovieť kritikom, podľa ktorých neplatí dostatočne vysoké dane.

Musk vlastní v podniku približne 17 % z jednej miliardy vydaných akcií. Pokiaľ by predal 10 % akcií pri súčasnej cene okolo 1 170 amerických dolárov za kus, vynieslo by mu to približne 20 miliárd USD.

Musk uviedol, že sa bude riadiť výsledkami ankety na twitteri, v ktorej ho počas víkendu 58 % z vyše 3,5 milióna hlasujúcich vyzvalo na predaj akcií.

Šéf Tesly tvrdí, že anketu zorganizoval v reakcii na výzvy niektorých demokratov, aby miliardári platili dane, keď cena akcií v ich vlastníctve rastie, hoci ich nepredávajú. Podľa agentúry AP predstavuje hodnota Muskovho majetku vo forme takzvaných „nerealizovaných ziskov“ zhruba 300 miliárd USD.

„V poslednom čase sa veľa hovorí o tom, že nerealizované zisky sú prostriedkom, ako sa vyhýbať plateniu daní. Preto navrhujem predať 10 % svojich akcií Tesly… Súhlasíte s tým?,“ opýtal sa Musk v sobotu (6. 11.) na twitteri.

Spoločnosť Tesla, v ktorej má Musk prostredníctvom akcií uloženú veľkú časť svojho majetku, mu nevypláca plat v hotovosti.

„Mám iba akcie, takže jediný spôsob, ako osobne zaplatiť dane, je predať akcie,“ napísal na twitteri a dodal, že sa „bude riadiť výsledkami tejto ankety“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet