Na hlavný obsah

Nový variant koronavírusu z juhu Afriky zaznamenali už aj v Európe

Pozitívnou je žena z Belgicka.

Nový variant koronavírusu z juhu Afriky zaznamenali už aj v Európe
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Európa má prvý potvrdený prípad infekcie variantom koronavírusu B.1.1.529. V piatok (26. 11.) ho detekovali u pacientky vo fakultnej nemocnici v belgickom meste Leuven. Informovala o tom belgická verejnoprávna spravodajská spoločnosť RTBF.

Infikovanou je mladá dospelá žena, ktorá nedávno navštívila Egypt a Turecko. Nemá vraj žiadnu väzbu na Juhoafrickú republiku, ktorá eviduje výraznejšie šírenie nového, potenciálne nebezpečného variantu.

Žena nebola zaočkovaná proti covidu a ani doteraz nikdy nemala potvrdenú infekciu koronavírusom.

Belgický virológ Marc Van Ranst, ktorého laboratórium úzko spolupracuje s agentúrou pre verejné zdravie Sciensano, predtým informoval, že Belgicko v súvislosti s variantom B.1.1 529 analyzovala „dve podozrivé vzorky“.

Neskôr na twitteri uviedol, že v jednom prípade sa nákaza potvrdila štyri dni po nástupe príznakov covidu. Bez toho, aby špecifikoval pohlavie pacienta doplnil, že daná osoba sa 11. novembra vrátila z Egypta.

Výskyt nového variantu označovaného aj gréckym písmenom ní pred piatkom evidovali iba Hongkong, Botswana a JAR. Juhoafrické ministerstvo zdravotníctva na jej šírenie upozornilo na štvrtkovom brífingu, na ktorom vedci hovorili o znepokojujúcej kombinácii mutácií.

Vysoký počet nových mutácií by mohol znamenať, že táto podoba koronavírusu bude nákazlivejšia a bude schopná obísť ľudskú imunitu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet