Na hlavný obsah

Pandémia by sa v Španielsku a Portugalsku mohla vďaka zaočkovanosti skončiť na jar

Dostala by sa na endemickú úroveň.

Pandémia by sa v Španielsku a Portugalsku mohla vďaka zaočkovanosti skončiť na jar
Ľudia si vychutnávajú nápoje a jedlo pred barom počas prvého víkendu, čo sa v Španielsku zmiernili covidové opatrenia. Foto: TASR/AP

Popredný nemecký virológ Christian Drosten sa domnieva, že v Španielsku a v Portugalsku by sa pandémia covidu-19 mohla skončiť počas jari, a to vďaka vysokej zaočkovanosti obyvateľov oboch krajín. Informovala o tom v piatok (12. 11.) agentúra EFE.

Španielsko a Portugalsko by sa tak mohli stať prvými štátmi Únie, kde sa podarí znížiť výskyt koronavírusovej infekcie na endemickú úroveň.

„V krajinách, kde je zaočkovanosť veľmi vysoká, ako sú Španielsko a Portugalsko, bude možné nechať konečne pandémiu za sebou na jar,“ uviedol Drosten, ktorý vedie virologické oddelenie v berlínskej nemocnici Charité. V ďalších štátoch EÚ vrátane Nemecka to však bude vyžadovať dlhší čas a prísnejšie opatrenia.

„K dosiahnutiu endemickej úrovne musíme postupovať s rozmyslom a opatrnosťou, aby nedošlo ku kolapsu zdravotníctva,“ dodal.

Pri endemickej úrovni sa nákaza vyskytuje len v miestnych ohniskách. „To vyžaduje, aby bola veľká časť spoločnosti zaočkovaná proti covidu,“ podotkol Drosten.

Podľa Európskeho centra pre kontrolu a prevenciu chorôb (ECDC) je Portugalsko krajinou s najvyššou mierou zaočkovanosti. Dokončené očkovanie tam má vyše 80 % populácie. V Španielsku to je zhruba 75 % obyvateľov, podobnú mieru zaočkovanosti dosahujú aj Belgicko a Dánsko.

V situácii, keď v mnohých štátoch EÚ počet nakazených výrazne rastie, zostáva v Španielsku a Portugalsku výskyt na nízkej úrovni. Podľa ECDC vykazuje Španielsko najnižší výskyt v EÚ, a to 49 prípadov za posledných 14 dní na 100 000 obyvateľov.

Portugalský údaj je piaty najnižší a predstavuje 123 prípadov za 14 dní na 100 000 obyvateľov, v ČR je to 820 prípadov. Výrazne nižšie sú aj počty úmrtí, v Španielsku to bolo za posledných 14 dní 2,9 úmrtí na milión obyvateľov a v Portugalsku 6,9.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet