Na hlavný obsah

Podprahové nocľahárne sú s príchodom zimy dôležitejšou otázkou miest

V Banskej Bystrici bude zrejme problém s priestorom.

Podprahové nocľahárne sú s príchodom zimy dôležitejšou otázkou miest
Na lavičke sedia ľudia bez domova v Banskej Bystrici. Foto: RTVS

S prichádzajúcim zimným obdobím komunitné centrá, ktoré sa venujú ľuďom bez domova bijú na poplach. Potreba podprahových nocľahární začína byť dôležitou otázkou miest.

Dôvodom na zriadenie podprahovej nocľahárne v Banskej Bystrici je podľa vedúceho oddelenia sociálnej a krízovej intervencie Banská Bystrica Karola Langsteina aj to, že existujú ľudia, ktorí odmietajú pomoc alebo majú závislosť.

Pozrite si reportáž, ktorú pripravilo banskobystrické štúdio RTVS:

„Priatelíme sa s ľuďmi na ulici, z týchto vzťahov vzniká, že vieme, kde sa nachádzajú a aké majú potreby. Nízkoprahovú nocľaháreň by využili práve kvôli tomu, že dáva bezpodmienečné prijatie. Aj človek so svojimi chybami má šancu začať odznova,“ hovorí Lenka Borková z komunity Saint Egidio Banská Bystrica.

Najväčším problémom bude zrejme výber priestoru. Miesto, ktoré vybralo mesto, narazilo na veľký odpor obyvateľov. „Chápeme obavy, predsudky a strach o majetok a bezpečnosť, avšak častokrát je to spôsobené nedostatkom informácií. Od odborníkov, ktorí prevádzkujú podobné zariadenia v iných mestách vieme, že môžu bezproblémovo fungovať,“ doplnil Ondrej Druga z Centrumu komunitného organizovania.

Klienti z útulku sa snažia pomáhať a chodia upratovať do okolia. „Aby aj ľudia videli, že ľudia bez domova nie sú iba tí, ktorí prijímajú pomoc, ale snažia sa pomáhať,“ povedal riaditeľ nízkoprahovej nocľahárne De Paul Bratislava Jozef Kákoš. V útulkoch vidí zmysel, viacero ľudí bolo podľa neho dokonca schopných poraziť závislosť a vrátiť sa k svojej rodine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko