Na hlavný obsah

Poľsko hrozí pre migračnú krízu uzavretím hraníc s Bieloruskom

Morawiecki zvažuje aj iné ekonomické sankcie.

Poľsko hrozí pre migračnú krízu uzavretím hraníc s Bieloruskom
Na snímke príslušník poľskej pohraničnej stráže pri poľsko-bieloruskej hranici. Foto: Twitter/Straż Graniczna

Poľsko zvažuje možnosť vážnych sankcií peori Bielorusku vrátane uzavretia hranice. Povedal to dnesv nedeľu (21. 11.) v Tallinne predseda poľskej vlády Mateusz Morawiecki. Poľská pohraničná stráž ráno informovala o ďalších zmarených pokusoch migrantov preniknúť ilegálne z Bieloruska do Poľska.

„Zvažujeme kroky v podobe čoraz vážnejších ekonomických sankcií vrátane uzavretia poľsko-bieloruskej hranice,“ povedal Morawiecki na spoločnej tlačovej konferencii s estónskou kolegyňou Kajou Kallasovou.

Všetko bude podľa neho závisieť od krokov bieloruského lídra Alexandra Lukašenka. „Chceme dať Lukašenkovi šancu ustúpiť a poslať migrantov späť do krajín ich pôvodu“ dodal Morawiecki.

Poľský premiér plánuje v nedeľu postupne navštíviť hlavné mestá Estónska, Litvy a Lotyšska. V Tallinne, Vilniuse a Rige chce rokovať o aktuálnej migračnej kríze na hraniciach s Bieloruskom, ktorú podľa Poľska, pobaltských republík i Európskej únie vyvolal Lukašenko zámerne.

Pokusy o prechod

Poľská pohraničná stráž na twitteri informovala o pokračujúcich pokusoch skupín migrantov preniknúť ilegálne na poľské územie. K hranici ich údajne privážajú bieloruské služby. Počas soboty (20. 11.) bolo týchto pokusov zmarených 208, pričom niektoré skupiny boli podľa pohraničnej stráže veľmi agresívne.

Niekoľko tisíc migrantov, prevažne z Blízkeho východu, sa minulý týždeň utiahlo v mrazivých teplotách na bieloruskej strane hranice s Poľskom v nádeji, že sa dostanú do Únie. Odvtedy sa skupiny migrantov snažia preraziť si cestu na poľské územie, v čom im poľské bezpečnostné sily bránia.

V utorok (16. 11.) na priechode Kuźnica-Bruzhi vojaci a policajti za použitia vodného dela a slzného plynu odrazili stovku utečencov, ktorí na nich hádzali kamene a ďalšie predmety vrátane zábleskových granátov. Bieloruské úrady na druhej strane poľské sily obviňujú, že proti ľuďom použili neprípustné brutálne násilie.

Informácie o dianí na hranici je ťažké overiť z nezávislých zdrojov, pretože pre výnimočný stav v poľskom pohraničnom pásme nemajú do oblasti prístup novinári či humanitárne organizácie. Ochrancovia ľudských práv vinia Varšavu, že migrantov, ktorým sa podarí preniknúť do Poľska, bezpečnostné zložky zatlačujú späť cez hranicu a neumožnia im požiadať o azyl.

Jasný zámer

Morawiecki dal v Talline podľa agentúry DPA rovnako najavo, že poľská vláda je pripravená financovať návrat migrantov do krajín ich pôvodu. Poznamenal v tejto súvislosti, že kabinet podnikol diplomatické aktivity v Iraku a v ďalších blízkovýchodných krajinách.

Vo videu poľský premiér vyhlásil, že udalosti na poľsko-bieloruskej hranici nie sú „bežnou migračnou krízou“, ale krízou politickou, ktorá spustili so zvláštnym zámerom. „Jej cieľom je destabilizovať Európu prvýkrát od konca studenej vojny pred 30 rokmi,“ povedal Morawiecki.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet