Na hlavný obsah

Prenáša sa ľahšie, ale priebeh má miernejší. Omikron sa líši od delty

Tvrdia to juhoafrickí odborníci.

Prenáša sa ľahšie, ale priebeh má miernejší. Omikron sa líši od delty
Ilustračná snímka. Foto: TASR/AP

Príznaky ľudí infikovaných variantom omikron sa líšia od tých infikovaných variantom delta. Oznámila to predsedníčka juhoafrického zdravotníckeho zväzu Angelique Coetzeeová. Má vlastnú prax a ako prvá upozornila úrady na to, že môže ísť o nový variant, informovala agentúra Bloomberg.

Pacienti s variantom omikron sa sťažovali na únavu, bolesti hlavy a tela, niektorí aj na bolesť v krku a kašeľ. V prípade ochorení variantom delta majú pacienti zvýšený tep, zníženú hladinu kyslíka a stratu čuchu a chuti, oznámila v rozhovore Coetzeeová.

Pôsobí v Pretórii, kde je teraz najviac ľudí infikovaných variantom omikron. Niekoľko týždňov mala v ordinácii len veľmi málo prípadov nákazy koronavírusom, ale od 18. novembra začali prichádzať pacienti s novými príznakmi. Lekárka okamžite informovala poradnú radu vlády a laboratóriá nasledujúci týždeň identifikovali nový variant.

„Hovorila som, že tie symptómy sa líšia, že nejde o deltu. Veľmi sa podobajú symptómom pri variante beta, ale musí ísť o nový variant. Nemyslím, že to prejde, ale myslím si, že pôjde o mierne ochorenie. Zatiaľ veríme, že to dokážeme zvládnuť,“ oznámila v rozhovore, z ktorého citoval Bloomberg.

Často postihuje mladých

JAR ohlásila nový variant 25. novembra s tým, že prvé prípady boli najprv identifikované v susednej Botswane, ďalšie potom v oblasti Pretórie. Správa vyvolala všeobecnú paniku, zneistila trhy a skončila obmedzením cestovného spojenia s krajinami na juhu Afriky.

Odborní poradcovia juhoafrickej vlády zatiaľ uvádzajú, že variant omikron je pravdepodobne veľmi ľahko prenosný, ale nevyvoláva vážne symptómy. Pacienti, ktorí prešli ordináciou Coetzeeovej, boli skôr mladší.

Pozitívny test dnes vyšiel aj jednému jej 66-ročnému pacientovi, u ktorého sa choroba prejavila len miernymi príznakmi.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet