Na hlavný obsah

Rakúsko zavedie lockdown pre všetkých, od februára bude očkovanie povinné

Uzávera bude trvať aspoň 10 dní.

Rakúsko zavedie lockdown pre všetkých, od februára bude očkovanie povinné
Ilustračné foto - ľudia čakajú v rade na očkovanie proti ochoreniu COVID-19 vo verejnom autobuse vo Viedni.

Rakúsko spustí po nedávnych rekordných počtoch infikovaných koronavírusom od pondelka (22. 11.) plošnú uzáveru. Od 1. februára tiež zavedie povinné očkovanie pre všetkých obyvateľov krajiny. Po rokovaní s hajtmanmi spolkových krajín to v piatok (19. 11.) oznámil kancelár Alexander Schallenberg.

Lockdown sa bude týkať aj tých, ktorí sú zaočkovaní proti covidu-19. Doteraz platili v krajine obmedzenia len pre nezaočkovaných. Opatrenie bude trvať najmenej desať dní, maximálne potom 20, povedal kancelár.

Premianti v Únii

Rakúsko je prvou krajinou v EÚ, ktorá pre rastúci počet ochorení obmedzuje voľný pohyb osôb a zavádza povinnú imunizáciu všetkých obyvateľov. Podľa Schallenberga je potrebné v súčasnej chvíli „čeliť skutočnosti“.

„Napriek mesiacom presviedčania sa nám nepodarilo presvedčiť dostatok ľudí na očkovanie,“ povedal konzervatívny kancelár.

V Rakúsku je teraz plne zaočkovaných asi 66 % obyvateľov, čo je jedno z najnižších čísel v západnej Európe. „Neustále navýšiť počty zaočkovaných je jediným prostriedkom, ako vyjsť z tohto začarovaného kruhu,“ poznamenal šéf rakúskej vlády. „Nechceme piatu vlnu,“ dodal.

Zatvorené reštaurácie

Schallenberg tiež vyjadril znepokojenie nad tým, že narastá počet ľudí s ťažkým priebehom ochorenia na jednotkách intenzívnej starostlivosti. Zatvorené budú musieť mať reštaurácie, rušia sa všetky kultúrne akcie.

Od pondelka okrem iného prejdú žiaci na domácu výučbu. Schallenberg najprv oznámil zatvorenie škôl, minister zdravotníctva Wolfgang Mückstein však následne povedal, že zostanú otvorené pre žiakov, ktorých rodičia im nebudú schopní zabezpečiť stráženie. Všetkých však vyzval, aby zostali doma, ak to bude možné.

Rakúsko už zaviedlo obmedzenie voľného pohybu pre nezaočkovaných. Nariadenie však neprinieslo želaný efekt a počty infikovaných naďalej stúpali. Krajina vo štvrtok (18. 11.) oznámila prvýkrát od začiatku pandémie vyše 15 000 pozitívne testovaných za deň, sedemdňová incidencia sa tam blíži k hranici 1 000 infikovaných na 100 000 obyvateľov.

Najhoršia situácia panuje v Hornom Rakúsku a Salzbursku, ktorých hajtmani verejne vyzývali spolkovú vládu, aby zaviedla lockdown. Už vopred avizovali, že sú pripravení vyhlásiť uzáveru aspoň na území svojich spolkových krajín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet