Na hlavný obsah

Slováci ako jediní na svete vyrábajú unikátne detektory plynov

Sú až desaťkrát presnejšie ako ich konkurencia.

Ozbrojené sily vymenia staré detektory plynov za nové. Pomôžu slovenskému výrobcovi presadiť sa v zahraničí aj v civilnom sektore. V Liptovskom Mikuláši otvorili jeho nové výskumné a vývojové centrum. Výrobu detektorov chcú zvýšiť na viac ako dvojnásobok.

Laserový lúč z tohto prístroja dokáže zistiť, či na miestach, ktoré môžu byť vzdialené až 6 kilometrov, nie sú napríklad jedovaté látky. Nielen po bojovom útoku, ale aj pri priemyselnej havárii alebo pri varení drog.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Pokojne aj z kilometrovej vzdialenosti sa zistí – áno, teraz tam varia tú drogu, treba tam vpadnúť a tých ľudí tam pozatýkať,“ hovorí Juraj Viceník, konštruktér detektora plynov.

Detektory plynov pritom majú zatiaľ len ozbrojené sily – polícii ich v prípade potreby požičiavajú.

,,Ozbrojené sily SR v minulosti používali diaľkový detektor, napríklad keď boli majstrovstvá sveta v hokeji. Alebo keď bolo stretnutie ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave, alebo pri stretnutí Bush – Putin,“ priblížil minister obrany Jaroslav Naď (OĽANO).

Ako jediní na svete vyrábame aktívny diaľkový detektor – 10 a viackrát presnejší, ako jeho pasívna konkurencia – bez lasera.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko