Na hlavný obsah

Slovenské národné múzeum bolo otvorené aj vďaka iniciatíve Andreja Kmeťa

Od jeho narodenia uplynulo 180 rokov.

Slovenské národné múzeum bolo otvorené aj vďaka iniciatíve Andreja Kmeťa
Na snímke archeológ Andrej Kmeť. Foto: Facebook

Od narodenia zakladateľa Muzeálnej slovenskej spoločnosti Andreja Kmeťa uplynulo 180 rokov. Bol rímskokatolíckym kňazom, botanikom, paleontológom či etnografom.

Hlavne vďaka jeho neúnavnej práci a iniciatíve bola v auguste v roku 1908 v Martine otvorená prvá účelová budova Slovenského národného múzea, ktorá dnes nesie jeho meno.

Andrej Kmeť sa jej otvorenia nedožil, no rok predtým posvätil jej základný kameň. Väčšinu svojho života pracoval ako rímskokatolícky kňaz v Prenčove, kde okrem osvetovej činnosti písal popularizačné články do novín i časopisov doma, ale aj v zahraničí.

Na snímke socha Andreja Kmeťa na Ulici Andreja Kmeťa v Banskej Štiavnici. Zdroj: TASR

Vďaka jeho úsiliu sa podarilo pre múzeum v Turčianskom Sv. Martine získať nekompletnú kostru mamuta, ktorú vykopali robotníci v obci Beša.

Okrem archeológie ho zaujímala aj folkloristika. Už ako študent vydal zbierku vianočných ľudových piesní. Z jeho iniciatívy bola v roku 1910 založená účastinná spoločnosť Lipa v Martine a Výšivkárske družstvo v Skalici. 

Najvýznamnejšie bolo jeho dielo v oblasti botaniky, ktoré sa považuje za najkomplexnejšiu herbárovú zbierku s viac ako 72 000 položkami, ktorá je výsledkom jeho celoživotného úsilia. Herbár je uložený v Slovenskom národnom múzeu.

Andrej Kmeť zomrel 16. februára 1908 v Turčianskom Svätom Martine.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko