Na hlavný obsah

Slovensko sa lúči s Mekym Žbirkom. Podľa Peteraja jeho smrť neprebolí

Jeho odchod zasiahol mnohé slovenské hudobné osobnosti.

Slovensko sa lúči so zosnulým umelcom Miroslavom Žbirkom. Kondolenčnú listinu môžu ľudia od zajtra podpisovať v Dvorane ministerstva kultúry. Miro Žbirka bol nielen interpretom, ale aj autorom nezabudnuteľných hitov. V roku 1982 sa stal prvým slovenským Zlatým slávikom.

Po Waldemarovi Matuškovi bol druhým, ktorý dokázal v ankete poraziť Karla Gotta. Splnil si aj svoj životný sen- pred tromi rokmi nahrával album v londýnskom štúdiu Abbey Road.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

,,Tá správa ma zasiahla naozaj strašne, aj to veľmi ťažko prežívam, lebo ja som s Mekym pracoval od začiatku, podarili sa nám nádherné vecí. Bol to taký bratislavský chalan, mal férovosť a hlavne mal niečo, čo ja volám popová inteligencia,“ vyhlásil Kamil Peteraj, básnik, textár, dramaturg a scenárista.

„Nikdy netlačil na pílu, nikdy sa nevnucoval, mal mieru. Čo bolí, to prebolí, musím, ale povedať, že v tomto texte som nemal pravdu, lebo on nie je ten prípad, čo bolí, to prebolí, on neprebolí,“ dodal.

Na legendárneho speváka si zaspomínal aj Laco Lučenič, spevák, skladateľ a hudobný producent. ,,Keď sa Meky stal Slávikom, čo znamená 82- 83, tak sme v pražskej Lucerne prežívali to, čo Beatles. Zrazu som zistil, ako sa asi Paul McCartney cítil, keď sa dozvedel, že John Lennon zomrel,“ priblížil.

„Aj oni už neboli niekoľko rokov spolu, prežili všeličo, istý čas sa nemali radi. Čas zapracoval a každý prišiel k svojmu poznaniu, ktoré ich znova zblížilo a dokonca si robili plány do budúcnosti. Hlavne tieto posledné tri atribúty pociťujem ako niečo podobné,“ dodal.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko