Na hlavný obsah

Televízia na Slovensku začala vysielať pred 65 rokmi

Najdlhšie vysielanou reláciou je spravodajstvo.

Prvé televízne vysielanie sa datuje k 3. novembru 1956. Historicky prvou odvysielanou reláciou bratislavského štúdia Československej televízie bol galaprogram z Parku kultúry a oddychu. Súčasťou televízneho vysielania boli celé roky programové hlásateľky, úplne prvou sa stala Hilda Michalíková.

„Bola to rozhodne krásna práca, ja som nastúpila v novembri 1979 a mojou mentorkou sa stala Norika Beňačková, veľmi skúsená a obľúbená televízna hlásateľka. Zrejme to bolo aj veľké šťastie, pretože mi otvorila jeden krásny svet a hneď od prvých mesiacov som mala veľkú radosť, že tú prácu robiť môžem,“ spomína Alena Heribanová, moderátorka a bývalá hlásateľka Slovenskej televízie.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Slovenská televízia počas svojho dlhoročného vysielania vytvorila aj bohatý filmový archív. V šesťdesiatych rokoch boli obľúbenou reláciou televízne pondelky, ktoré ponúkali kvalitné inscenácie a filmy.

„Potom prišla nádherná dramaturgia, televízna, veľmi kvalitná, kde v priebehu rokov a vývoja televízie a technológií sa robili nádherné veci. Veľa ľudí nemalo televízor, ale tí ktorí mali, to boli úplne seansy,“ povedala Božidara Turzonovová, herečka Slovenského národného divadla.

Najdlhšie pravidelne vysielanou reláciou v histórii Slovenskej televízie je spravodajstvo.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko