Na hlavný obsah

Učiteľov je málo, nových nelákajú nízke platy

Najväčší problém s ich nedostatkom je v Bratislave.

Rokovania o platoch učiteľov sú na bode mrazu. Odborári tvrdia, že učitelia sa stali rukojemníkmi v politickom boji. Upozorňujú na odliv zamestnancov zo školstva. Navyše, finančné krytie si vyžadujú už schválené, ale aj pripravované reformy školstva.

Učitelia chýbajú najmä v hlavnom meste. Dôvodom je nízky nástupný plat. No nie je to len problém Bratislavy, ale už aj iných väčších miest.

„Chýbajú učitelia hlavne na prírodovedné predmety ako matematika, fyzika, chémia, ale vo väčších mestách chýbajú aj učitelia prvého stupňa, vychovávatelia, chýbajú nám odborní zamestnanci,“ uviedla predsedníčka Združenia základných škôl Slovenska Alena Petáková.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Obdobný problém je aj na vysokých školách. Dôvodom je každoročné škrtanie rozpočtu. Za dva roky sa univerzitám balík peňazí krátil o 45 miliónov eur.

„Dochádza k prepúšťaniu, ľudia sú napätí, robia trikrát takú prácu tým, že sa stále znižujú stavy. Takýmto spôsobom sa kvalita nedosiahne,“ povedal podpredseda Odborového zväzu pracovníkov školstva Miroslav Habán.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko