Na hlavný obsah

Únia dostáva prúd migrantov smerujúcich z Bieloruska pod kontrolu, tvrdí Borrell

EÚ chystá voči Bielorusku ďalšie sankcie.

Únia dostáva prúd migrantov smerujúcich z Bieloruska pod kontrolu, tvrdí Borrell
Na snímke šéf diplomacie Európskej únie Josep Borrell. Foto: TASR/AP

Európska únia (EÚ) postupne dostáva pod kontrolu prúd migrantov smerujúcich do Bieloruska, ktorého autoritársky režim ich odváža na hranice Poľska a pobaltských krajín.

Pred pondelkovým (15. 11.) rokovaním ministrov zahraničných vecí členských štátov EÚ to novinárom povedal šéf diplomacie Únie Josep Borrell. Účinným nástrojom na obmedzenie hybridných útokov Minsku podľa neho budú nové sankcie, ktoré v pondelok ministri potvrdia.

Brusel bude tiež pokračovať v presviedčaní krajín, z ktorých utečenci pochádzajú a cez ktoré cestujú, aby sa situácia upokojila. EÚ však tiež musí poskytnúť ľuďom uviaznutým na hraniciach humanitárnu pomoc, dodal Borrell.

„Z pohľadu prúdu migrantov do EÚ sa podľa mňa veci dostávajú pod kontrolu,“ vyhlásil v pondelok Borrell, podľa ktorého inštitúcie EÚ úspešne presviedčajú Turecko, Irak či ďalšie blízkovýchodné krajiny, aby bránili jednosmerným cestám ľudí do Bieloruska. Podľa dvadsaťsedmičky sa bieloruský režim snaží sústrediť migrantov pri hraniciach EÚ, aby Úniu destabilizoval. Minsk takúto interpretáciu odmieta.

Borrell v pondelok vyhlásil, že cez víkend hovoril s bieloruským ministrom zahraničia o neudržateľnosti situácie na hraniciach a o nutnosti poskytnúť tisíckam ľudí humanitárnu pomoc.

Sankcie sa dotknú aj firiem

Šéf diplomacie EÚ rovnako ako mnohí z ministrov pred rokovaním hovoril o tom, že spoločnou reakciou európskeho bloku bude už piaty balík sankcií, ktorý postihne aj firmy a inštitúcie podieľajúce sa na prevozoch migrantov.

Bude medzi nimi aj letecká spoločnosť Belavia, ktorá má už od leta zakázané cesty na územie EÚ a v rámci nových sankcií by mala prísť o možnosť prenajímať si od firiem z EÚ lietadlá. Na zozname sa majú ocitnúť aj minský hotel či ďalšie spoločnosti spojené s prepravou a ubytovaním ľudí mieriacich k bieloruským hraniciam,

Medzi tromi desiatkami činiteľov či subjektov však figurujú tiež veľké štátne firmy z oceliarskeho či ropného priemyslu, ktoré sa zapojili do potláčania opozičných protestov, kvôli ktorému čelil Lukašenkov režim predchádzajúcim sankciám.

Belavia prijala opatrenia

Bieloruská štátna letecká spoločnosť Belavia oznámila, že občania Sýrie, Iraku, Jemenu a Afganistanu majú na základe rozhodnutia Spojených arabských emirátov (SAE) zákaz nastúpiť na jej lety z Dubaja. Informovala o tom v pondelok agentúra AFP.

Tento krok prichádza v čase obvinení na adresu Minska, že dováža migrantov, ktorých potom posiela do Európskej únie (EÚ).Vo vyhlásení pre občanov spomenutých štyroch krajín letecká spoločnosť Belavia v nedeľu (14. 11.) na svojej webovej stránke uviedla, že im nebude umožnené vstúpiť na lety z Dubaja do Bieloruska „v súlade s rozhodnutím kompetentných úradov v SAE“.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet