Na hlavný obsah

V Etiópii zadržali za ostatný týždeň vyše 1 000 ľudí, najmä Tigrajcov

Vojna v krajine už pripravila o život mnoho ľudí.

V Etiópii zadržali za ostatný týždeň vyše 1 000 ľudí, najmä Tigrajcov
Protest príslušníkov tigrajskej komunity proti zatýkani Tigrajcov. Foto: TASR/AP

V mestách v rôznych častiach Etiópie za posledný týždeň zadržali viac ako 1 000 ľudí, hlavne etnických Tigrajcov. V utorok (16. 11.) o tom informovala Organizácia Spojených národov (OSN). V druhej najľudnatejšej krajine Afriky platí od 2. novembra výnimočný stav, ktorý tamojšia vláda vyhlásila pre postup tigrajských povstalcov.

Za výnimočného stavu môžu členovia bezpečnostných zložiek zadržiavať podozrivých bez súdu a povolené sú tiež domové prehliadky bez súdneho príkazu.

„Za posledný približne týždeň zadržali najmenej 1 000 ľudí a nejaké správy hovoria o ešte oveľa vyšších počtoch,“ uviedol Úrad vysokého komisára OSN pre ľudské práva.

„Tieto udalosti sú o to viac znepokojujúce pre to, že väčšina zo zadržaných sú ľudia tigrajského pôvodu,“ cituje aj agentúra Reuters z vyhlásenia. Generálny tajomník OSN António Guterres dal najavo svoje znepokojenie pre správy „o svojvoľnom zatýkaní a zadržiavaní, ktoré vedie k prehĺbeniu priepastí medzi jednotlivými skupinami a k podnecovaniu násilia“.

Príslušníci Tigrajského ľudového oslobodeneckého frontu (TPLF) bojujú s etiópskymi vojakmi od vlaňajšieho novembra. Konflikt, ktorý sa začal v Tigraji na severe krajiny, sa odvtedy rozšíril aj do susedných etiópskych štátov.

Vojna v tejto krajine už pripravila o život tisíce ľudí a takmer dva milióny Etiópčanov museli opustiť svoje domovy. Polícia už skôr uviedla, že zatýkanie nie je etnicky motivované a že je namierené proti stúpencom TPLF.

OSN tiež uviedla, že podmienky v detenčných zariadeniach sú mizerné a že tieto strediská sú preplnené. Mnoho zo zadržaných nepozná dôvody, prečo v nich sú. Medzi zadržanými je stále desať pracovníkov OSN z pôvodných šestnástich. António Guterres vyzval na ich okamžité prepustenie a uviedol, že sú za mrežami držaní bez toho, aby boli z niečoho obvinení.

TPLF, ktorá v minulosti hrala hlavnú úlohu v etiópskej politike, obviňuje federálnu vládu z centralizácie moci. Vláda naopak tvrdí, že TPLF SA snaží o obnovu svojho niekdajšieho mocenského postavenia. Obe strany konfliktu OSN obviňujú z porušovania právnych predpisov, ktoré by mohlo byť v niektorých prípadoch vyhodnotené ako vojnové zločiny.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet