Na hlavný obsah

WHO schválila na núdzové použitie indickú vakcínu Covaxin

Ide o siedmu schválenú vakcínu.

WHO schválila na núdzové použitie indickú vakcínu Covaxin
Ilustračná fotografia. Foto: TASR/AP

Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) dnes oznámila, že schválila na núdzové použitie vakcínu proti ochoreniu covid-19 od indickej firmy Bharat Biotech. Vakcína Covaxin tak bude môcť byť zaradená do programu COVAX, ktorý je určený chudobným krajinám.

Covaxin je siedma vakcína podporená Svetovou zdravotníckou organizáciou po prípravkoch od firiem Pfizer/BioNTech, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson, Sinovac Biotech a Sinopharm.

Odborná komisia WHO uviedla, že vakcína Covaxin sa odporúča pre ľudí starších ako 18 rokov, druhá dávka má nasledovať štyri týždne po prvej injekcii. Horný vekový limit na podávanie preparátu odborníci nestanovili.

Indické zdravotnícke úrady Covaxin schválili už v januári a odvtedy boli vakcínou naočkované milióny Indov. Tým bude teraz vakcinácia uznávaná aj pri cestách do zahraničia, uviedla agentúra Reuters. V marci dostal prvú dávku Covaxinu tiež indický premiér Naréndra Módí.

Podľa júlových informácií firmy Bharat Biotech vakcína chráni pred ťažkou formou covidu na 93 percent. Pred nakazením nákazlivejšou koronavírusovou mutáciou delta chráni v 63 percentách.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet