Na hlavný obsah

Západ Kanady zasiahli ničivé záplavy

Ide o najhoršiu prírodnú katastrofu za posledných 500 rokov.

Kanadská provincia Britská Kolumbia vyhlásila stav núdze. Búrky, záplavy a zosuvy pôdy tam zničili infraštruktúru. Viaceré mestá ostali odrezané od zvyšku krajiny. Živel si zatiaľ vyžiadal jeden život.

Mnoho obyvateľov je nezvestných a očakáva sa, že obetí pribudne. Evakuovať museli tisíce ľudí. Záplavy zasiahli aj susedný americký štát Washington.

Pozrite si celú reportáž RTVS:

Zaplavené cesty, strhnuté mosty, výpadky elektriny a vytopené celé mestá. Na niektorých miestach napršalo za jeden deň toľko, čo obvykle za mesiac. Premiér Britskej Kolumbie označil udalosť za 500-ročnú kalamitu.

„Hovoril som s premiérom Justinom Trudeau. Ponúkol okamžitú pomoc v oblastiach, kde je to najviac potrebné. Museli sme vyhlásiť stav núdze. S evakuáciami a so záchrannými operáciami pomáha armáda,“ hovorí John Horgan, premiér kanadskej provincie Britská Kolumbia.

Obyvatelia Britskej Kolumbie zatiaľ zachraňujú, čo sa dá. V horských oblastiach komplikujú situáciu mrazivé teploty. Povodeň spôsobila aj požiar. Horela asi stovka automobilov na parkovisku v meste Abbotsford.

„Je to katastrofa. Ani si neviem predstaviť, že by sme to mali prežívať častejšie. Voda doslova rozdelila mesto na dve časti. Tí na západe ani netušia, čo sa deje tu vo východnej časti mesta,“ povedal Henry Braun, starosta mesta Abbotsford.

Zničená infraštruktúra odrezala aj takmer 700 000 Vancouver. V menších mestách hrozí nedostatok potravín. Aj keď je aktuálne zasiahnutá oblasť na druhom konci sveta, čoraz intenzívnejšie povodne sa týkajú aj našich končín.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet