Na hlavný obsah

Zemanovi by mali ponechať právomoci, ak dokáže vymenovať vládu

Uviedla to Ústavná komisia českého Senátu.

Zemanovi by mali ponechať právomoci, ak dokáže vymenovať vládu
Na snímke český prezident Miloš Zeman. Foto: TASR

Ústavná komisia českého Senátu uviedla, že zákonodarcovia by teraz nemali rozhodovať o prípadnom prenesení prezidentských právomocí, pokiaľ sa stav hlavy štátu nezhorší.

Český prezident Miloš Zeman je od 10. októbra hospitalizovaný v Ústrednej vojenskej nemocnici. Podľa vyhlásenia nemocnice z druhej polovice októbra, Zeman nebol schopný vykonávať svoje povinnosti, preto politici začali špekulovať o možnej potrebe preniesť jeho právomoci na iných ústavných činiteľov.

Predseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS) po preložení prezidenta na štandardné lôžko povedal, že nevidí dôvod na presun prezidentských právomocí.

„V súčasnej situácii, keď prezident deklaroval, že vymenuje premiéra, a že vymenuje ministrov, by sme nemali zvolávať schôdzu Senátu, aby sa uplatnil článok 66,“ citoval Zdeněk Hraba (STAN), predseda Stálej komisie pre ústavu ČR, z uznesenia, ktoré komisia schválila.

Zeman v nemocnici ešte ostane

Podľa lekárskeho konzília trpí Miloš Zeman chronickým ochorením. Člen konzília Pavel Pafko spresnil, že ide o chronické ochorenie pečene, spomenul cirhózu.

Šéf konzília Tomáš Zima po piatkovom (5. 11.) zasadnutí zdôraznil, že „prezidentov zdravotný stav si naďalej vyžaduje nemocničnú starostlivosť a v tejto chvíli mu neumožňuje naplno sa venovať pracovným povinnostiam“. Podľa neho by mal Zeman zostať v nemocnici ešte niekoľko týždňov.

Samotný Zeman však v rozhovore pre rádio Frekvence 1 hovoril o tom, že chce vymenovať novú vládu Petra Fialu na zámku v Lánech. S Fialom rokoval v sobotu (6. 11.) prostredníctvom videokonferencie. Deň predtým telefonicky hovoril so súčasným premiérom Andrejom Babišom (ANO).

Z oboch stretnutí vyplynulo, že hlava štátu je pripravená vymenovať za premiéra Fialu, ktorý chce zostaviť vládu so zástupcami piatich politických strán a hnutí. Ich predsedovia už v pondelok (8. 11.) podpísali koaličnú dohodu.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet