Na hlavný obsah

Amundsen dobyl južný pól pred 110 rokmi

Antarktída bola posledným neprebádaným kontinentom.

Amundsen dobyl južný pól pred 110 rokmi
Na snímke bádateľ Roald Amundsen. Foto: Twitter

Ako prvý človek na svete pokoril južný pól. Nór Roald Amundsen dobyl južný pól pred 110 rokmi, 14. decembra 1911.

Večne zamrznutá Antarktída bola posledným neprebádaným kontinentom, o ktorom sa hovorilo aj ako o „stratenom kontinente“. Brit Robert Scott podnikol do tejto oblasti štyri expedície, a preto sa očakávalo, že to bude práve on, kto dorazí na južný pól ako prvý.

Prešli tritisíc kilometrov

V roku 1910 vyplávali expedície oboch bádateľov. Amundsen začal svoju púť 20. októbra 1911. Na cestu sa vybral so štyrmi mužmi a desiatkami psov, ktoré považoval za najväčší poklad. „Od nich závisí celá expedícia,“ hovoril polárnik.

Celkovo prešli za 99 dní približne tritisíc kilometrov. „Tak sme dorazili a mohli sme vztýčiť našu zástavu na geografickom južnom póle. Vďaka Ti, Bože!“ napísal si do svojho denníka bádateľ. 

Zatiaľ čo Roald Amundsen išiel po dovtedy nepreskúmanej ceste, Robert Scott zvolil trasu známu už z predchádzajúcich neúspešných výprav. Nielenže prišiel do cieľa ako druhý, 17. januára 1912, ale návrat do základného tábora neprežil. Jeho zamrznuté telo našli spolu s ďalšími dvoma polárnikmi o osem mesiacov neskôr, len 18 kilometrov od tábora so zásobami paliva a jedla.

Severný pól mu bol osudným

Naopak, Amundsen sa vrátil domov ako hrdina a pokračoval vo svojich výpravách. V máji 1926 spolu s talianskym konštruktérom vzducholodí Umbertom Nobileom a americkým objaviteľom a milionárom Lincolnom Ellsworthom preleteli ako prví na vzducholodi Norge najsevernejší bod planéty.

Po tejto expedícii sa ale začali spory medzi Amundsenom a Nobileom o to, kto vlastne tím viedol a teda o to, kto má najväčšiu zásluhu na úspešnom zavŕšení projektu.

V máji 1928 viedol Nobile vlastnú arktickú expedíciu, keď vzducholoďou Italia absolvoval niekoľko letov do neprebádaných oblastí Severného ľadového oceánu. Počas jedného z nich na spiatočnom lete vzducholoď havarovala. Do medzinárodnej záchrannej akcie sa zapojil aj Roald Amundsen, ktorý však počas nej zahynul.

Predpokladá sa, že jeho lietadlo sa v hmle zrútilo do Severného ľadového oceánu. Dátum smrti bol oficiálne stanovený na 18. jún 1928. Amundsenovo telo ani pozostatky ďalších členov posádky sa nikdy nenašli.    

Matka z neho chcela lekára

Asi najslávnejší polárnik Amundsen sa narodil 16. júla 1872 v nórskom Borge. V rokoch 1903 až 1906 prvýkrát preplával Severozápadným priechodom od Grónska pozdĺž pobrežia Severnej Ameriky na Aljašku.

Roald Amundsen, ktorý vyrastal v rodine lodiarov a námorných kapitánov, sníval od detstva o tom, že bude polárnym bádateľom, hoci jeho matka chcela, aby sa stal lekárom.

„Pokladali ma za blázna, keď som v najtuhšej zime spával pri oknách dokorán otvorených. Moja matka mi preto starostlivo dohovárala, ale uspokojila sa, keď som jej povedal, že mám rád čerstvý vzduch. V skutočnosti som však tým vykonával len časť svojho svedomito pripravovaného programu otužovania,“ napísal vo svojich spomienkach Človek objaviteľ, ktoré vyšli v roku 1935.

Budúci priekopník polárneho výskumu však štúdium medicíny po matkinej smrti zanechal a odišiel na more. Pôsobil ako kormidelník na námorných lodiach a od roku 1899 sa zúčastňoval polárnych výprav.


 
      

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet