Na hlavný obsah

Cez Bielorusko a Poľsko prišlo v roku 2021 do Nemecka vyše 11 000 migrantov

Uvádza to štatistika nemeckej polície.

Cez Bielorusko a Poľsko prišlo v roku 2021 do Nemecka vyše 11 000 migrantov
Na ilustračnej snímke deti migrantov z Blízkeho východu a iných krajín, ktorí sa pokúšajú prekročiť hranice z Bieloruska do Poľska. Foto: TASR/AP

Do Nemecka tento rok cez Bielorusko a Poľsko prišlo nelegálne viac ako 11 000 migrantov. Uviedla to vo štvrtok (30. 12.) agentúra DPA s odvolaním sa na štatistiku spolkovej polície, ktorá do stredy (29. 12.) zaznamenala presne 11 213 takýchto prekročení hraníc.

Počet migrantov prichádzajúcich do spolkovej republiky cez Bielorusko a Poľsko sa prudko zvýšil v druhej polovici roka, za čím Nemecko i ďalšie európske krajiny vidia cielenú politiku bieloruského autokratického prezidenta Alexandra Lukašenka. V septembri touto cestou do Nemecka prišlo 2 049 migrantov a v októbri ďalších 5 294. V novembri sa počet znížil, a to na 2 849, v decembri potom dokonca na 521.

Veľká časť migrantov pochádza z krízových krajín, ako sú Irak alebo Sýria. Pre ich vysoký počet museli v brandenburskom meste Eisenhüttenstadt, ktoré je centrálnym záchytným strediskom, dočasne prespať v stanoch, pretože bežné ubytovanie bolo plné. Od novembra potom Nemecko sprevádzkovalo ďalšie centrum vo Frankfurte nad Odrou, ktorý leží tiež priamo na hraniciach s Poľskom.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet