Na hlavný obsah

Ďalšie otváranie prevádzok bude možno len pre očkovaných, pripustil Lengvarský

Môže k nemu dôjsť od 9. januára.

Ďalšie otváranie prevádzok bude možno len pre očkovaných, pripustil Lengvarský
Na snímke minister zdravotníctva SR Vladimír Lengvarský. Foto: TASR

K avizovanému otváraniu gastroprevádzok od 3. januára dôjde najmä preto, aby do konca roka zotrvala možnosť čo najväčšej miery obmedzenia kontaktov. Vysvetlil to v stredu (22. 12.) minister zdravotníctva Vladimír Lengvarský (nom. OĽANO).

„Chceme čo najviac ľudí zaočkovať posilňujúcimi dávkami vakcín a počkať, kým dostanú imunitu,“ uviedol s tým, že reštaurácie budú môcť fungovať len v režime OP (zaočkovaní a tí, čo prekonali covid) a budú môcť mať len polovičné kapacity.

Prezradil tiež, že po 9. januári môže dochádzať k otvoreniu ďalších prevádzok (napríklad kultúrne akcie), avšak len v režime OP.

„Dokonca sa uvažuje aj o režime len pre očkovaných,“ priblížil Lengvarský s tým, že stať sa to môže dokonca už od 3. januára. Ide o otázku najbližších dní.

Aktuálne sa podľa neho prehodnocujú údaje o variante omikron. Minister uviedol, že chýba detailná štúdia k tejto téme, doterajšie informácie však hovoria o tom, že nástup pozitivity je vysoký, chýbajú však bližšie poznatky k počtu hospitalizácií či pôsobenie na ľudí podľa stupňa vakcinácie.

„Musíme sa pripraviť na to, že aj u nás bude nárast rýchly,“ povedal Lengvarský. Podľa šéfa Inštitútu zdravotníckych analýz Mateja Mišíka na Slovensku stále evidujú už skôr hlásených sedem prípadov omikronu.

Špecifikoval, že na Slovensku v súčasnosti zomiera na covid v priemere 90 ľudí denne a počty hospitalizácií či výjazdov záchranných služieb klesajú.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko