Na hlavný obsah

Jeho smrť predznamenala pád komunizmu v Európe. Pred 115 rokmi sa narodil Leonid Brežnev

Na čele ZSSR stál 18 rokov.

Jeho smrť predznamenala pád komunizmu v Európe. Pred 115 rokmi sa narodil Leonid Brežnev
Na snímke bývalý líder Sovietskeho zväzu Leonid Brežnev. Foto: bbc.co.uk

Od narodenia sovietskeho komunistického politika a štátnika Leonida Iľjiča Brežneva, generálneho tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ), uplynulo 115 rokov.

Na najvyššom poste v Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR – súčasná Ruská federácia, RF) stál 18 rokov. Ovládal jadrovú veľmoc a rozhodoval o osude takmer 300 miliónov sovietskych občanov.

Leonid BrežnevFoto: dan-news.info
Foto: dan-news.info

Brežnev sa narodil 19. decembra 1906 v meste Kamenskoje (dnes Dneprodzeržinsk) v Dnepropetrovskej oblasti na Ukrajine. Absolvoval vysokú školu technického smeru, pracoval ako inžinier v metalurgickom závode v Kurskej oblasti.

Komunistické začiatky

Počas druhej svetovej vojny bojoval na Kaukaze, Kryme, Ukrajine, v Poľsku. Ako politický činiteľ sovietskej armády sa zúčastnil na oslobodzovaní bývalého Československa a na oslobodenom území pomáhal pri organizačných prácach komunistickej strany.

Do KSSZ vstúpil v roku 1931, keď mal 25 rokov. Od funkcií v okresných štruktúrach sa postupne začiatkom 50. rokov 20. storočia dostal do blízkosti Josifa Visarionoviča Stalina a stal sa členom Sekretariátu ÚV KSSZ. Po jeho smrti sa síce dostal do kruhu jeho blízkych stúpencov, avšak vedúcu úlohu v strane a štáte získal Nikita Sergejevič Chruščov.

V roku 1964 po vnútrostraníckom puči a odstránení Chruščova z vedenia vymenovali Leonida Iľjiča Brežneva za prvého tajomníka ÚV KSSZ a jeho pozícia sa postupne upevňovala. Posilnil centrálne rozhodovanie z Moskvy, do vedenia vniesol stabilnejšie a pragmatickejšie metódy práce.

Zľava americký prezident Gerald Ford, líder ZSSR Leonid Brežnev a šéf sovietskej diplomacie Andrej Gromyko na Konferencii o bezpečnosti a spolupráce v Európe v 1975.Foto: TASR/AP
Foto: TASR/AP

Za Brežnevovej éry sa podpísali v roku 1972 a 1979 zmluvy o obmedzení strategického zbrojenia SALT I. a SALT II. Vrcholným výsledkom tohto úsilia bola Konferencia o bezpečnosti a spolupráci v Európe roku 1975 vo fínskych Helsinkách.

Spiatočnícky ZSSR

Vnútropolitická situácia v ZSSR počas mnohých rokov jeho vládnutia sa dá charakterizovať popri odzbrojovacích zmluvách so Spojenými štátmi ako hospodárska stagnácia a neschopnosť riešiť ekonomické a politické problémy.

Pokračovalo sa v zbrojení a platila Brežnevova doktrína obmedzenej zvrchovanosti socialistických krajín. Pomery v ZSSR sa síce stabilizovali, no zostarnuté vedenie odmietalo progresívne zmeny.

V roku 1968 Brežnev nariadil inváziu vojsk Varšavskej zmluvy do vtedajšieho Československa, v decembri 1979 zase vstup sovietskych vojsk do Afganistanu, kde sa po prevrate uskutočnenom komunistami rozpútal boj medzi stúpencami starej a novej vlády.

Zľava Alexander Dubček, Leonid Brežnev a Vasiľ Biľak – rokovanie v Bratislava (1968).Foto: TASR
Foto: TASR

Nový režim v Afganistane nemal medzi ľudom podporu a neuspel ani za vojenskej podpory zo ZSSR. Vojna navyše nemala dobrý ohlas ani v Sovietskom zväze.

Známy bozk

Do histórie sa Brežnev zapísal aj presláveným bozkom s vtedajším lídrom Nemeckej demokratickej republiky (NDR) Erichom Honeckerom. Brežnev sa s Honeckerom stretol pri príležitosti 30. výročia vzniku NDR. Scénu vyobrazili aj na časti Berlínskeho múru.

Išlo však o bežný prejav medzi lídrami socialistických krajín. Takzvaný „socialistický bratský bozk“ pozostával z objatia a troch bozkoch na líca. V prípade, že predstavitelia krajín mali medzi sebou bližší vzťah, bozk mohol padnúť aj na pery. Brežnev tento pozdrav využíval často.

Na snímke líder ZSSR Leonid Brežnev sa bozkáva s lídrom NDR Erichom Honeckerom.Foto: historyofyesterday.com
Foto: historyofyesterday.com

Zhruba od 70. rokov 20. storočia sa Brežnevovo zdravie zhoršovalo. Prekonal niekoľko mŕtvic, infarktov a klinických smrtí. Zomrel 10. novembra 1982 v Moskve vo veku nedožitých 76 rokov na zlyhanie srdca.

Pompézny pohreb mal 15. novembra 1982, vysielala ho televízia a do Moskvy prišlo 32 vtedajších hláv štátov (americký prezident Ronald Reagan odmietol, zastúpil ho viceprezident). Smrťou Brežneva sa začal pád komunizmu v Európe.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Svet