Na hlavný obsah

Kočner je v kauze motákov nevinný, rozhodol súd

Skonštatoval, že skutok nie je trestným činom.

Kočner je v kauze motákov nevinný, rozhodol súd
Na snímke podnikateľ Marian Kočner počas hlavného pojednávania v kauze motákov. Foto: TASR

Obžalovaný podnikateľ Marian Kočner je v kauze takzvaných motákov nevinný. Rozhodol o tom vo štvrtok (2. 12.) senát Okresného súdu Bratislava I. s tým, že skutok nie je trestným činom. Oslobodil ho tak spod obžaloby.

Rozhodnutie nie je právoplatné, keďže prokurátor Krajskej prokuratúry v Trenčíne na mieste podal proti oslobodzujúcemu rozsudku odvolanie. Prípad tak ešte bude riešiť Krajský súd v Bratislave.

Nepreukázalo sa navádzanie na krivú výpoveď

Podľa predsedu senátu Mareka Fila sa v rámci vykonaného dokazovania preukázalo, že predmetný list napísal obžalovaný, aj to, že sa prostredníctvom pravdepodobne advokáta dostal k Petrovi Tóthovi. To však nie je trestným činom, keďže sa v tom období nenachádzal vo väzbe pre hrozbu ovplyvňovania svedkov.

Zároveň sa zo strany Kočnera nepreukázalo ani navádzanie na krivú výpoveď. „Text napísaný v predmetnom motáku sám o sebe nič neznamená v oblasti vyvodenia trestnej zodpovednosti,“ povedal Filo. Doplnil, že z viacerých verzií vysvetľujúcich obsah motáku bola najlogickejšia verzia obžalovaného.

Ten ešte vo svojej záverečnej reči povedal, že prípadný svedok Roman Osuský by nemohol klamať, keďže jeho zistenia o kauze zmeniek TV Markíza musia archivovať v SIS.

Výpoveď Tótha nekorešponduje

Zároveň by mu tajná služba s vysokou pravdepodobnosťou ani nedovolila vypovedať pred súdom, preto by nemalo zmysel manipulovať jeho výpoveď.

„Výpoveď svedka Tótha nekorešponduje so samotným textom v motáku,“ doplnil predseda senátu s tým, že v tejto súvislosti musel súd uplatniť zásadu „pri pochybnostiach v prospech obžalovaného“.

Kočner sa podľa pôvodnej obžaloby svojím konaním dopustil trestného činu marenia spravodlivosti. Súd však na júnovom verejnom zasadnutí zmenil kvalifikáciu skutku na trestný čin krivej výpovede a krivej prísahy. Predseda senátu túto zmenu odôvodnil tým, že mariť spravodlivosť falšovaním dôkazu je možné len pri dôkaze, ktorý už existuje.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko