Na hlavný obsah

Lesy SR vymenovali do závodu riaditeľa, s ktorým sa súdia

Na pozíciu sa mal dostať bez riadneho výberového konania.

Lesy SR vymenovali do závodu riaditeľa, s ktorým sa súdia
Na snímke zľava minister pôdohospodárstva a rozvoja vidieka SR Samuel Vlčan a generálny riaditeľ štátneho podniku Lesy SR Tibor Köszeghy. Foto: TASR

Nový riaditeľ odštepného závodu Lesov Slovenskej republiky Jozef Staško má byť v konflikte záujmu. Tvrdí to Nadácia zastavme korupciu. Staronový šéf sa však zrejme na svojom poste dlho neohreje. Podnik totiž mení organizačnú štruktúru a niektoré závody sa budú spájať.

Téme sa v Rádiožurnále na Rádiu Slovensko venovala redaktorka RTVS Soňa Otajovičová.

Štátny podnik Lesy Slovenskej republiky obhospodaruje lesy vo vlastníctve štátu. Robí to prostredníctvom odštiepených závodov, ktoré fungujú samostatne. Novým riaditeľom závodu v Sobranciach sa stal Jozef Staško, ktorý tento post s prestávkami zastával aj v minulosti.

Žiadne výberové konanie

Martin Suchý z Nadácie zastavme korupciu upozorňuje, že riaditeľ podpisoval zmluvy s firmou, kde pôsobí jeho manželka. „V súčasnosti v tejto firme stále pôsobí ako riaditeľ podľa verejne dostupných informácií. Zároveň sme zistili, že je v súdnom spore s Lesmi SR, kde sa s ním súdia o náhradu škody. Traktor, ktorý si požičal od lesného závodu, ale nevrátil ho,“

Jozef Staško sa na svoju pozíciu mal dostať bez riadneho výberového konania. Vláda vo svojom programovom vyhlásení deklaruje transparentné obsadzovanie takýchto postov. Ministerstvo pôdohospodárstva však tvrdí, že za takéto rozhodnutia nesú zodpovednosť riaditelia organizácií.

„Agrorezort nemá zákonnú možnosť zasahovať do obsadzovania vedúcich pozícii v jednotlivých odštepných závodoch spadajúcich do pôsobnosti štátneho podniku Lesy Slovenskej republiky,“ dodal hovorca rezortu Andrej Wallner.

Podaná žaloba

Bývala riaditeľka odštepeného závodu Sobrance Lucia Miňová tvrdí, že na Jozefa Staška ešte ako na zamestnanca, niekoľkorát upozorňovala pre spomínaný traktor.

„Bol opakovane vyzývaný aj riaditeľmi, ktorí boli predo mnou, aby buď vrátil traktor alebo uhradil škodu. Nereagoval na tieto výzvy, podala som na neho žalobu. Riaditeľ, ktorý je teraz na určitom závode je v pozícii človeka, ktorý je žalovaný a aj človeka, ktorý zastupuje odštepný závod Sobrance,“ uviedla.

Hovorkyňa štátneho podniku Marína Debnárová potvrdila, že v ňom momentálne prebieha reorganizácia. „Odštepný závod Vranov sa zlúči s odštepným závodom Sobrance. O novom riaditeľovi novovzniknutého závodu Vihorlat sa rozhodne v dohľadnej dobe.“

Zmena organizačnej štruktúry zníži počet lesných správ zo 129 na 93. Okrem závodu v Sobranciach sa dotkne napríklad aj závodu v Prievidzi, Považskej Bystrici či Rimavskej sobote.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Regióny