Na hlavný obsah

Liečba nezaočkovaných pacientov s covidom je takmer pätnásťkrát drahšia než u očkovaných

Je totiž náročnejšia.

Liečba covidových pacientov, ktorí neboli zaočkovaní proti koronavírusu, vyšla štát od začiatku septembra do 28. novembra na zhruba 37,5 milióna eur. Stála teda takmer 15-násobne viac ako liečba zaočkovaných covidových pacientov v rovnakom období.

Vyplýva to z dát, ktoré zverejnilo vo štvrtok (2. 12.) ministerstvo zdravotníctva na facebooku. Náklady na liečbu pacientov s ochorením COVID-19 vyčíslilo celkovo na 40 miliónov eur v spomenutom období. Vyššie spomenutá čiastka má teda zastúpenie 93,67 %.

Liečba zaočkovaných pacientov tvorila z tejto sumy len 6,33 %, konkrétne ju rezort vyčíslil na 2,53 milióna eur.

"Liečba pacientov, ktorí nie sú zaočkovaní, je v drvivej väčšine prípadov náročnejšia, dlhšia, vyžaduje si viac pracovných síl zdravotníkov, a teda je aj drahšia," zdôvodnilo ministerstvo.

Liečba zaočkovaných pacientov je lacnejšia preto, že títo ľudia majú spravidla ľahší priebeh ochorenia. "Ich hospitalizácia je kratšia a vyžadujú si menej náročnú liečbu," vysvetlil rezort.

Tiež pripomenul, že od 1. septembra do 28. novembra pozitívne testovali na covid takmer 300 000 ľudí. Z nich vyše 78 % (cca 233 000) nebolo zaočkovaných.

V slovenských nemocniciach je k štvrtku 3 394 pacientov s covidom, na jednotke intenzívnej starostlivosti a oddelení anesteziológie a intenzívnej medicíny je 600 pacientov, podporu umelej pľúcnej ventilácie potrebuje 291 ľudí. "Viac ako 82 % z nich buď nie je zaočkovaných, alebo má len jednu dávku očkovacej látky," uviedla hovorkyňa rezortu Zuzana Eliášová.

Moje odložené články

    Viac

    Najčítanejšie

    Nové v rubrike Slovensko